Mainos

MTV kokosi karmeimmat huvipuistoturmat – "Vaunu lojui siinä, missä pikkulasten laite sijaitsi"

0:51

Tilastollisesti huvipuistolaitteissa kyyti on turvallisempaa kuin autoissa liikenteessä. Läheltä piti -tilanteita kuitenkin sattuu vosittain monia. Pahimmillaan onnettomuudet johtavat kuolemaan.

Suomessa on vuosien varrella tapahtunut vain muutama kuolemaan johtanut onnettomuus. Vuonna 1953 Linnanmäellä kuoli vuoristoradan kuljettaja ja 1985 kyydissä ollut poika. Kesätyöntekijä kuoli puolestaan Powerparkissa laitteen voimasta vuonna 2007.

Muualla maailmassa huvipuistot ovat niittäneet uhreja tasaisempaan tahtiin. Yhdysvalloissa keskimäärin kaksi ihmistä vuodessa kuolee erilaisissa onnettomuuksissa. Suurin osa turmista olisi kyetty estämään, sillä kyse on yleensä huollon- tai tarkastuksen laiminlyönneistä.

Viimeisin, tosin vain matkustajat pelästyttänyt laitevika, tapahtui perjantaina. Australian Gold Coastin Sea World -huvipuiston vuoristoradan vaunu jäi jumiin kesken matkan ja matkustajat kipusivat kauhuissaan alas korkeuksista. Katso video tapahtumista yläruudusta.

Syksyllä 2014 Kaliforniassa sijatseva Colossus-vuoristorata leimahti liekkeihin. Jälki oli hurjaa ja sammutustehtävät hyvin vaativia.


Vuoristorata voi myös leimahtaa liekkeihin. Colossus-vuoristorata syttyi tuleen Kaliforniassa syyskuussa 2014.

Espanjassa laiteturva ontuu

Vuonna 2010 Espanjan Barcelonassa tapahtui traaginen onnettomuus, kun El Pendulo -nimisen laitteen pitkä varsi murtui, ja sen päässä roikkuva kori putosi. Laite oli huvipuiston vetonaula. Myös kaksi huvittelijaa loukkaantui turmassa.


Neljä vuotta myöhemmin menehtyi 18-vuotias islantilaispoika. Hän istui huvipuistolaitteen takaosassa yhdessä ystävänsä ja pikkusiskonsa kanssa. Ajelun loppupuolella noin 15 metrin korkeudessa laitteen turvalaitteisto petti ja poika putosi. Huvipuisto selitteli kuolemaa.

– Turvavaljaiden lukitus aukeaa ainoastaan, kun laite on päässyt ajelun loppuun. Emme tiedä, mitä on tapahtunut, mutta valjaat eivät ole voineet olla rikki.

Vuoristoradoilta pudonnut vaunuja ja ihmisiä

Vuoristoratojen tietokoneistetuista turvajärjestelmistä huolimatta nimenomaan turvalaitteen pettäminen on johtanut matkustajien putoamiseen kyydistä. Ihmisiä on lentänyt ulos mutkissa tai yksinkertaisesti pudonnut kyydistä kesken ajon.

Muutaman kerran koko vaunu on irronnut kiskoilta kuten Skotlannissa, kun M&Ds-huvipuistossa Motherwellissä Tsunami-vúoristoradan vaunu irtosi ja lensi 10 metrin matkan päätyen pikkulasten huvipuistolaitteen päälle. Silminnäkijöiden mukaan näky oli kammottava.

– Vaunu lojui ylösalaisin siinä kohdassa, missä pikkulasten laitteen vaunut sijaitsivat.


Onnettomuudessa loukkaantui yhdeksän lasta ja kaksi aikuista.

Arlingtonissa Yhdysvalloissa poikansa kanssa vuoristoradassa ollut nainen putosi turvakaaren auettua.

Onnettomuushetkellä vuoristorataan jonottanut järkyttynyt silminnäkijä kuvaili tapahtumia myöhemmin.

– Nainen oli korkealla laitteessa. Kun se (vuoristoradan juna) tuli alas, turvakaari aukesi ja nainen tippui. Kuulimme hänen huutavan.

Huvipuisto vahvisti kuoleman laitteessa, mutta ei putoamista.

Suomen Särkänniemessä puolestaan kolaroi kaksi vuoristoradan vaunua vuonna 2000. Onnettomuus sattui, kun kolme tyttöä ja yksi poika olivat nousemassa jo pois vaunusta ja seuraava vainu tuli purkausalueelle liian kovaa vauhtia törmäten toisen vaunun perään. Turmasta selvittiin naarmuilla.

Kalajoen Jukujukumaassa vuonna 1998 kolme vuoristoradan vaunua suistui raiteiltaan ja törmäsi radan runkorakenteisiin. Perheenisän käsi murtui ja hänen 7-vuotias sukulaispoikansa sai lihasvammoja. 3-vuotias tytär selvisi pienemmillä vammoilla. Onnettomuus johtui laiteviasta.

Laite pyyhkäisi työntekijän päin aitaa

Suomessa yksi vakavimmista onnettomuuksista johti työntekijän kuolemaan Alahärmässä. Silloin Typhoon-nimisen laitteen heilurikäsivarsi osui kuolettavasti laitetta hoitaneeseen kesätyöntekijään.

Iskun voimasta nainen lensi päin laitteen kaidetta ja kuoli. Kesätyöntekijä ei ollut noudattanut laitteen turvaohjeita.

Tykkimäen huvipuistossa poika jäi kiipeliin ja oli kuristua seikkailuradan turvavaljaisiin, mutta selvisi tapahtumasta säikähdyksellä.

Särkänniemen Taikajoki-laite oli hukuttaa pikkutytön, joka putosi jokeen. Sillalta pudonneen lapsensa perään hypännyt äiti sai pelastettua tytön vedestä.

Kesällä 2009 Linnanmäen kummitusjunassa koettiin ylimääräistä kauhua, kun vaunut törmäsivät toisiinsa ja tunnelin täytti palaneen kumin käry.

Henkilökunta haki matkustajat pois kummitusjunan syövereistä.

Henkilövahingoilta vältyttiin, mutta junassa ollut lapsiperhe säikähti pahemman kerran. Ketjukolarin syyksi paljastui ilkivalta. 

Hupitalo vaati uhreja

Yksi pahimmista onnettomuuksista on tapahtunut Yhdysvalloissa Hupitalossa. Kuvamateriaalia tulipalosta löytyy muun muassa alla olevalta videolta (ei herkimmille).


Vuonna 1984 New Jerseyssä kahdeksan ihmistä sai surmansa räjähdysmäisesti levinneessä tulipalossa. Palo syttyi, kun eräs poika sytytti sytkärin pimeässä huoneessa.

Toinen paljon uhreja vaatinut turma oli Kiinassa muutamia vuosia sitten. Siellä kuusi ihmistä kuoli, kun avaruuslentosimulaattorin vaunu syöksyi tuntemattomasta syystä maahan.

Silminnäkijöiden mukaan turmaa edelsi sähkökatkos ja paikalta kuului räjähdysääni.

Britanniassa on käsitelty tällä viikolla oikeudessa reilu vuosi sitten sattunutta rajua vuoristorataonnettomuutta. Samassa yhteydessä julkaistiin valvontakameravideota järkyttävästä tapauksesta Alton Towers -huvipustossa.

3:34

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.