Mainos

MTK: Lapsille ja vanhuksille hämärää ruokaa verorahoilla

Maataloustuottajien keskusjärjestö MTK perää suurtalouskeittiöiltä suurempaa vastuunkantoa ulkomaisen lihan alkuperän selvittämisessä.

Puheenjohtaja Juha Marttilan mukaan erityisesti julkisten ruokapalveluiden tulisi harkita tarkemmin halpojen lihaerien ostamista.

– On pöyristyttävää, että meidän verorahoillamme suomalaisille koululaisille ja vanhuksille tarjotaan lihaa, jonka alkuperä on usein erittäin hämärä, Marttila toteaa.

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila sanoo Maaseudun Tulevaisuus-lehdessä, että kotimaisen lihan on vaikea kilpailla markkinoilla, joilla järjestäytynyt rikollisuus pyörittää miljardiluokan bisnestä tuoteväärennöksillä. Tämän todisti esimerkiksi alkuvuoden hevosenlihakohu.

Marttilan mukaan Suomeen tuodaan yhä enemmän satunnaisia edullisia ylijäämäeriä, joiden alkuperästä ei voida olla varmoja.

– Ne vääristävät kilpailua jatkuvasti. Pienetkin määrät riittävät painamaan kotimaan hintatasoa alaspäin. Se näkyy sesongeittain, kuten esimerkiksi tässä grillikaudella.

Ongelman ydin epämääräinen tuotantoketju

MTK uskoo tuoteväärennösten viranomaisvalvonnan parantuneen kohujen myötä.

– Näiden suhteen linja on tiukentumassa ja uusia keinoja löydetään koko ajan, puheenjohtaja Marttila sanoo.

Myös jalosteissa käytetyn lihan alkuperämaan merkitseminen on Marttilan mukaan lisääntynyt. Tarkemmat merkinnät eivät puheenjohtajan mielestä kuitenkaan ratkaise ongelman ydintä, eli puutteellista tietämystä ulkomaisen lihan tuotantoketjusta.

– Mitäpä se alkuperämaa sitten loppujen lopuksi kertookaan, jos kukaan ei katso, miten se ketju sieltä pellolta tänne suomalaiseen pöytään on ihan oikeasti toiminut, Marttila ihmettelee.

Ketjun seuraaminen ei Marttilan sanojen mukaan kiinnosta ketään markkinoilla, joilla hinta menee perusteena kevyesti laadun ylitse.

– Jos halvalla saadaan niin ilolla ostetaan ja se vastuunkanto häviää siihen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.