Mainos

Mouhijärven osuusmeijeri konkurssiin

Mouhijärven osuusmeijeri (MOM) haettiin tänään konkurssiin. Konkurssipesällä on velkaa alustavan arvion mukaan noin 20 miljoonaa markkaa. Tästä maidontuottajien saatavat ovat viiden miljoonan markan luokkaa, mikä on noin kahden kuukauden maitotili.

Osuusmeijerin 30 työntekijää irtisanottiin tänään. Heillä riittää töitä kahden viikon irtisanomisajallaan mehu-uutteen purkittamisessa. Mehua tulee vielä kymmeniä tuhansia litroja. Maidon keruu meijeriin on jo lopetettu. Meijeri keräsi vuodessa vajaat 20 miljoonaa litraa maitoa.

MOM:n hallituksen puheenjohtaja Tenho Juvonen kertoo, että konkurssi tuli erittäin suurena yllätyksenä tuottajille ja työntekijöille. Vielä jokin aikaa sitten kuviteltiin, että talousvaikeuksista voitaisiin selvitä. Rahoittajille tehtiin näiden vaatimat uudet kannattavuuslaskelmat, joissa olivat mukana kaikki maidonlähettäjät.

-Sitten kävi niin, että 28 tuottajaa irtautui meijeristä. Laskelmista meni pohja pois, kun maitomäärä väheni. MOM oli Mouhijärven suurin työllistäjä, joten meijerin lopettaminen on melkoinen isku kunnalle.

Hämeenlinnan meijeri vetää

Suuri osa meijerin parista sadasta tuottajasta on siirtynyt Hämeenlinnan osuusmeijeriin, joka on jo aloittanut maidonkeruun uusilta tiloilta. Tenho Juvonen arvelee, että tuottajista siirtyy hänen laillaan 90 prosenttia Hämeenlinnan osuusmeijerin tuottajiksi.

Loput lähinnä alueen laitamilla asuvat siirtyvät eri meijereihin, kuten turkulaiseen Maito-Auraan ja porilaiseen Sata-Maitoon. Pielaveden nelisenkymmentä tuottajaa siirtyi jo vähän aiemmin Suonenjoen Maitomaahan.

MOM joutui vaikeuksiin sen jälkeen, kun sen voista löytyi keväällä listeriabakteereita. Voin tuotanto on ollut keskeytyksissä. Myös aloitettu voilinjan saneeraus keskeytettiin.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.