Mainos

MOT: KRP torjuu huumerikoksia uudella työkalulla

Keskusrikospoliisilla on käytössään uusi tietokanta, jolla pyritään torjumaan ainakin törkeitä huume-, väkivalta-, omaisuus- ja talousrikoksia, kertoo Ylen MOT-ohjelma.

KRP:n päällikkö Robin Lardot kertoo STT:lle, että uuden Index-tietokannan on tarkoitus laajentua keskusrikospoliisin tiedusteluosastolta myös muiden poliisiviranomaisten käyttöön.

Tietokanta on toistaiseksi vain KRP:n tiedusteluosastossa.

– Lakisääteinen tehtävämme on kehittää rikostorjuntamenetelmiä. On meille perustehtävä luoda työkalu, jolla pystytään säästämään ihmistyötä ja yhdistelemään tietoja toisiinsa. Kun näemme, että se toimii kunnolla, poliisin ylijohto päättää sen laajentamisesta muualle poliisihallintoon.

Poliisilla on käytössään myös epäiltyjen rekisteri (epri), johon kerätään tietoja henkilöiden kytköksistä vakavaan ja järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Epäiltyjen rekisteri nimettiin aikanaan julkisuudessa Putin-rekisteriksi, koska sinne oli tietovuodon perusteella merkitty muun muassa Venäjän presidentti Vladimir Putin. Syynä oli tiettävästi Putinin esiintyminen kuvassa Yön sudet -moottoripyöräjengiläisten kanssa.

Eprin epäselviä vastuusuhteita puitiin myös oikeudessa, jossa syytettyinä oli Poliisihallituksen ja KRP:n virkamiehiä. Syytteet kaatuivat.

Lardot: Ei liity epäiltyjen rekisteriin

Lardotin mukaan uusi tietokanta ei liity epriin tai sen ongelmiin.

– Koko epri-kuvio on toinen tarina.

Lardot ei kerro, onko epri yksi lähde tietokannassa. Hänen mukaansa työkalun tarkoituksena on havaita yhtymäkohtia ja päällekkäisyyksiä ja parantaa näin poliisihallinnon tehokkuutta.

Hänen mukaansa on ennenaikaista ottaa vielä kantaa siihen, millaisia kokemuksia ja tuloksia tietokannasta on KRP:ssä saatu.

Uusi rekisteri pystyy yhdistämään tiedot eri poliisirekistereistä indeksitietojen avulla, mutta tietokantaan ei varsinaisesti tallenneta uusia tietoja. Lardotin mukaan siirtyminen pilottihankkeesta laajempaan käyttöön on kiinni KRP:n kokemuksista ja Poliisihallituksen päätöksestä.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja