Monikulttuurisen perheen äiti Sanna Fahmi: Lastamme ei ympärileikattu!

Erilaiset äidit -sarjan kolmannessa jaksossa oman tarinansa äitiydestä jakaa Fahmin perhe Tampereelta. Kun isä on Egyptistä ja äiti Suomessa, miten arjen päätösten sovittaminen yhteen onnistuu.

Monikulttuurinen Fahmin perhe pohti, miten toteuttaa Mina-isän toive ympärileikkauttaa poikansa, koska Egyptissä se on tapana. Suomessa ympärileikkaus ei ole laillista. Jaksossa pariskunta selvitti, miten toimenpide onnistuisi naapurimaassa Ruotsissa, jossa sen voisi suorittaa lääkäri. Ruotsissa ympärileikkauksia suorittaa myös imaami, mutta koska Mina on kristitty, ei muslimi, ei perheen tapauksessaan tämä olisi onnistunut.

Kolmannen perheen tarina loppui siihen, että pariskunta Fahmi oli päättänyt lähteä Ruotsiin ympärileikkauttamaan heinäkuussa keisarinleikkauksella syntyneen poikansa, Lucan. Sanna Fahmi kuitenkin kertoo, että lopulta kaksikko tuli toisiin aatoksiin.

– Lasta ei olla ympärileikattu, eikä sitä ympärileikata, hän varmistaa.

– Olemme kuitenkin menossa reissulle, jolla leikkaus piti suorittaa. Nyt vain lomailemme pienellä risteilyllä perheen kanssa.

Sanna selittää, että vaikka perheen egyptiläinen isä Mina onkin uskonnollinen, ei ympärileikkaus liity hänen uskontoonsa, vaan on enemmänkin hygieniakysymys kuumassa miehen kotimaassa.

– Suomessa ympärileikkaus ei yksinkertaisesti onnistu. Tämä on myös rahakysymys. , joten rahaa ei ole ylimääräistä. Olen sitä mieltä, että ympärileikkausta ei enää tehdä, jos lapsi on viisivuotias – ja nyt Minakin on luvannut minulle, että näin ei tulla tekemään.

Koliikkivauva pitää hereillä

Ensimmäiset kuukaudet kotona ovat menneet Fahmeilla hyvin siitä huolimatta, että Luca on koliikkivauva.

– Olen kiitollinen siitä, että tämä on neljäs vauvani. Jos tämä olisi ensimmäinen, tilanne olisi erilainen, Sanna huokaisee.

– Ensimmäisen kanssa on varmasti enemmän paniikissa. Minakin ihmetteli alussa, onko se normaalia, että vauva itkee näin paljon. Onneksi nyt hänkin ymmärtää sen, että asialle ei voi paljoa tehdä.

Sanna kertoo vauvan rytmin olevan sellainen, että yöllä herätään tiheämmin ja välillä tulee itkukohtauksia. Kaikesta tästä huolimatta hänen mielestään pienestä kääröstä nauttiminen on elämän parasta aikaa.

– Mina on kuin luontaisesti syntynyt isäksi, äiti ihastelee vielä.

Lisäksi uusperheen arkeen suuren avun tuovat Sannan tyttäret, jotka ovat kantaneet tai hyssytelleet Lucaa äidin käydessä esimerkiksi suihkussa.

Perheen äidin arki kuluu pienestä Lucasta huolehtimisen lisäksi uusiin opintoihin valmistautuessa: Sanna on nimittäin päättänyt hakea opiskelemaan sairaanhoitajaksi. Mina-isä taas on palannut siivoojan töihinsä ja opiskelee suomea päivisin.

– Minulle on herännyt halu työskennellä vaikkapa lasten parissa, nainen kertoo.

Lisäksi Sanna on päättänyt haluavansa miehensä tavoin liittyä ortodoksisen kirkon jäsenistöön.

Uusi perheenjäsen ei vie ikävää Teposta

Fahmin perheen jakson lopussa kävi ilmi, että Sannan lapsenlapsen Tepon äiti oli tullut toisiin aatoksiin ja halusi poikansa kotiin. Tämä oli kova paikka jo poikaan tottuneelle perheelle.

– Ikävä painaa vieläkin palana kurkussa. Jos asiasta pitää puhua, kyyneleet tulevat silmiin. Uusi tulokastaan ei vie ikävää ja pettymystä Tepon menetyksestä pois. Kaikilla meillä on koko ajan ikävä sisällä.

Fahmit kuitenkin toivovat näyttelevänsä tulevaisuudessa jonkinlaista osaa pojanpoikansa elämässä.

Tarina jakaa mielipiteitä

Millaisena kokemuksena perheen äiti pitää Erilaisiin äiteihin osallistumista?

– Ihmiset tuomitsevat äitejä helposti. Huomasin itsekin ajattelevani ensimmäisen jakson nähtyäni, etten tekisi kaikkia asioita samalla tavalla. Se kuuluu asiaan, eikä sille voi mitään. Oman jaksomme esitys ei kauhistuttanut ollenkaan. Tiesimme jo ohjelmaan lähtiessä, että tarinamme jakaa mielipiteitä, Sanna pohtii ja lisää:

– Ehkä se on ihan hyvä puhuttaakin välillä. Me kaikki emme ole samanlaisia!

Erilaiset äidit AVAlla tiistaisin klo 21.30.

Liity ohjelman faniksi Facebookissa!


AVA

Kuvat: Lauri Tamminen

Lue myös:

    Uusimmat