Mainos

Moni passihakemus kaatuu huonoon valokuvaan

Passikuvan laatuvaatimusten kiristyttyä tarkkuutta vaaditaan etenkin pienten lasten kuvien ja valokuva-automaatilla otettujen kuvien kanssa.

Moni passihakemus kaatuu jo alkumetreillä siihen, että passikuva ei vastaa sille asetettuja vaatimuksia.

Poliisin lupayksikön johtajan Tarja Riikosen mukaan tarkkoja tilastoja hylkäämisistä ei ole, mutta hän arvioi, että noin joka kymmenes hakemus joutuu hylätyksi huonon kuvan vuoksi.

Suomi ryhtyi käyttämään biometrisiä passeja viime elokuussa. Samalla passikuvan laatuvaatimukset kiristyivät. Kuvilta vaadintaan nyt entistä parempaa laatua, koska ne muutetaan sähköisiksi jo passihakemuksen valmistelussa.

Tiukat vaatimukset

Ennen passiuudistusta kuvat lähetettiin sellaisenaan valmistajalle, joka pystyi vielä käsittelemään niitä omilla työkaluillaan. Nykyisin passikuvaan on mahdollista tehdä vain pieniä muutoksia muun muassa kuvan kokoon, kun hakemusta otetaan vastaan. Esimerkiksi kuvan kontrastiin ei voida jälkikäteen vaikuttaa.

Yleisimmin kuvat hylätään liian tummuuden tai vaaleuden vuoksi. Usein myös kuvattavan päälaki on liian lähellä kuvan yläreunaa tai vastaavasti leuka liian lähellä alareunaa.

Pikkulapset hankalia kuvattavia

Riikosen mukaan kuvien laatu on parantunut kuluneen puolen vuoden aikana. Silti etenkin pienistä lapsista on hankala saada passeihin kelvollisia kuvia. Ongelmana on saada sopivan kokoisia kuvia, jotka olisivat myös teräviä.

- Sellaisten saaminen vaatii sekä kuvaajilta että lapsen vanhemmilta aikaa ja kärsivällisyyttä, Riikonen sanoo.

Lisävaikeuksia aiheuttaa se, että lasta tuettaessa tukija ei saa itse näkyä kuvassa lainkaan.

Myös valokuva-automaatilla itseään kuvauttaessa kannattaa Riikosen mukaan olla tarkkana. Hänen mukaansa hyviä kuvia pitäisi saada ainakin uusista digitaalisista valokuva-automaateista. Riikonen kiittelee myös automaatteja toimittavaa yritystä, joka on poistanut passikuvatarran niistä automaateista, joilla passikuva ei enää onnistu.

Nykyisin valokuva skannataan ja sen laatu tarkastetaan heti passihakemusta jätettäessä. Riikosen mukaan tämä on aiheuttanut uusia töitä passihakemuksia käsitteleville poliiseille. Lisäksi kuvien laadun tarkkailu on tuonut uusia vaatimuksia poliisin asiakaspalvelijoille.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.