Moni muuttaisi lomamökkinsä vakituiseksi asunnoksi

Suomalainen haluaa asua rannalla tai ainakin rannan tuntumassa. Ympäristöministeriöllä ei ole mitään sitä vastaan, kunhan rantojen käyttö on suunniteltua ja tasapuolista. Pienten järvien ja jokien rannoille voidaan rakentaa hallitusti, ellei vesistöillä ole erityisiä luontoarvoja, hallitusneuvos Helena Korhonen sanoi OmaMökki 2002 -messuilla Helsingissä.

Korhonen kertoi, että kolmen viime vuoden aikana ympäristökeskuksille on tehty 135 hakemusta loma-asuntojen muuttamisesta pysyväksi. Ympäristökeskukset myönsivät luvan 86:lle eli noin 60 prosentille hakeneista. Kielteisen päätöksen sai 47. Näistä kunnatkaan eivät asettuneet puoltamaan 22:ta.

-Ympäristökeskukset hylkäsivät siis vain 27 kuntien puoltamaa hanketta.

Rantayleiskaavassa voidaan osoittaa vakituiseen asutukseen sopivia vyöhykkeitä, jolla loma-asuntoja voidaan muuttaa vakituisiksi asunnoiksi ilman poikkeamismenettelyä. Rantayleiskaavoissa on arviolta 40 000 vapaata tonttia. Kaavoitus ei kuitenkaan vastaa alueellisesti kysyntään. Ihmiset ovat pakkautuneet Etelä-Suomeen ja sieltä myös etsitään eniten tontteja.

Meillä on yli 400 000 vapaa-ajan asuntoa ja vuosittain rakennetaan 5000 uutta mökkiä. Suuri osa niistä rakennetaan alueellisten ympäristökeskusten myöntämin poikkeamisluvin. Viime vuonna näitä myönnettiin 2800.

Korhonen korostaa, että mökit olisi sijoitettava kaavoituksessa vierekkäin, ettei tuhlattaisi yhtenäistä vapaata rantaa. Yksityisyys turvattaisiin riittävän suurella tonttikoolla ja kasvillisuuden säilyttämisellä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja