Mainos

Moni karttaa rokotteita – vaarana nujerrettujen sairauksien paluu

Yhä useampi luonnonmukaisesti ajatteleva suomalainen jättää ottamatta rokotteita sekä itselleen että lapsilleen. Ilmiö on havaittu niin Helsingin, Tampereen kuin Turunkin sairaaloissa.

Rokotepelko on saanut vettä rattaisiinsa viime aikoina sikainfluenssaa vastaan kehitetyn Pandemrixin aiheuttamista narkolepsiatapauksista. Tämän lisäksi Suomessa on jo kauan itänyt trendi, jonka mukaan omaan elimistöön ei kannata turhia suoja-aineita pumpata.

– Ihmiset ovat nykyisin valistuneempia ja etsivät itse tietoa eivätkä usko kaikkea, mitä lääkärit sanovat. Erilaiset luonnonmukaiset suuntaukset ovat lisääntymässä – ei haluta ottaa mitään ylimääräisiä rokotteita, sanoo Turun kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Jane Marttila.

Suoja perustuu laumaimmuniteettiin

Ongelma piilee siinä, että jos rokotuskattavuus laskee, voi Suomeen palata sairauksia, jotka jo kerran nujerrettiin – rokottamattomassa väestössä saattavat tulevaisuudessa riehua esimerkiksi tuberkuloosi tai kurkkumätä.

Esimerkiksi tuhkarokko saattaa riehahtaa HUS:n osastonylilääkäri Asko Järvisen mukaan pieneksi epidemiaksi jo silloin, kun rokotteen jättää ottamatta kymmenen prosenttia väestöstä. Britanniassa laajoja tuhkarokkoepidemioita on jo nähty, ja Suomessakin tuhkarokkoa havaittiin Marttilan mukaan viime vuonna tavallista enemmän.

Rokottamattomien suoja perustuu Askolan mukaan laumaimmuniteettiin. Jos rokotteita otetaan yhä vähemmän, riskit laajoihin epidemioihin kasvavat.

Komplikaatiot ovat myös luomua

Tampereen kaupungin epidemiologi Sirpa Räsänen epäilee, että monet eivät muista, millaista elämä oikeasti oli, kun maassa riehui vakavia sairauksia.

– Kun mietitään, mikä on luonnonmukaista, pitää muistaa, että myös tautien aiheuttamat komplikaatiot ovat luonnonmukaisia, sanoo Askola.

Räsäsen mielestä riskinsä on siinäkin, että luonnonmukaisuuden vuoksi rokotteita välttelevien tuttavapiiri usein koostuu samanhenkisistä ihmisistä. Näin kansan sisälle voi syntyä kokonaisia rokottamattomia väestöryhmiä, joiden joukossa sairaudet leviävät.

Marttila suosittelee kaikkia rokottamaan lapsensa normaalin lapsuusajan rokotusohjelman mukaan. Aikuisten taas pitäisi muistaa uusia jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotteensa kymmenen vuoden välein. Lisäksi eksoottisiin maihin matkustettaessa on otettava maakohtaisia rokotteita.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.