"Molli-Olli" vedeneristysopissa

Olli on tietysti taitava ja talonrakennushankkeensa yhteydessä monin tavoin pätevöitynyt mies, mutta kyllä hän katsoi parhaaksi - ja oikein teki - luovuttaessaan vedeneristystyön ohjat Kirsille. Naisethan ovat vahvasti esillä juuri tällä rakennustyön osa-alueella - olisiko niin, että huolellisuutta ja tarkkuutta vaativa työ sopii heille paremmin?

Niin sanottu praimerointi, joka vedetään eristettävään seinään kaikkein ensimmäisenä antaa kunnon tartunnan varsinaiselle vesieristysmassalle - ja toimiihan se jo itsessäänkin vedeneristeenä. Sekoitussuhteet ja käyttöohjeet selviävät parhaiten valmistajan papereista ja purkkien kyljistä.

Niin olennaisen tärkeästä asiasta on kysymys, että on parasta lukea ne huolellisesti ja mieluiten ainakin kahteen kertaan - ja jos vähänkin epäilyttää, jätettävä sovinnolla koko homma sertifioidun ammattilaisen tehtäväksi. Tässä nimittäin ei ole kysymys vain massan levittämisestä; käytettävien aineiden on toimittava keskenään ja niitä on osattava käyttää myöskin olosuhteiden edellyttämällä tavalla.

Työjärjestys siis on: ensin praimerointi ja kuivatus, sitten hanakulmat, läpiviennit ja nurkkanauhat, ja sitten kaksi kerrosta eristysmassaa. Ollin tapauksessa Kirsi katsoi parhaaksi antaa ensimmäisen kerroksen kuivua neljästä kuuteen tuntia; praimeri kuivui huomattavasti nopeammin.

Hyvin sakset silti pysyivät miespuolisenkin hanslankarin sormissa - muusikkotausta? - kun Kirsi laittoi putkien läpivientien ympärille siihen kuuluvat laput. Näihinhän leikataan hiukan putken halkaisijaa ahtaampi reikä, joka lappua paikalleen asetettaessa muodostaa putkenpään ympärille tiiviin kauluksen. Lapun taittelemisessa on omat konstinsa - muistattehan kuinka lumihiutaleita tehdään paperista? - mutta pian Olli senkin oppi.

Sitä ennen eristysmassaa oli jo levitetty - reilusti - seinään lapun alle tulevaan kohtaan, johon lappu painettiin tiiviisti kiinni tapettisulalla. " Märkää märän päälle," kuuluu ohje näitä vahvistekappaleita laitettaessa, oli kysymys sitten nurkkanauhoista tai läpivienneistä: märkä massa alle, lujitekangas päälle ja heti perään kunnolla massaa kankaan päälle.

Lujitekankaan tarkoitus on paitsi lisätä tärkeimpien paikkojen tiiviyttä, myös ottaa vastaan seinissä aina tapahtuvaa pientä elämistä joustamalla sen mukana.

Työkaluina tarvitaan ämpäreitä, mittanauha, isoja siveltimiä ja teloja - ja ne sakset. Ja massaa ei sitten saa levittäessä säästellä! Sitä on saatava kulumaan valmistajan ohjeen mukainen määrä - muuten ainevahvuudesta tulee liian ohut.

Olli yritti kyllä sovitella laattoja paikalleen jo praimeroinnin jälkeen, mutta onneksi mestari ehti hätiin. Toisen kerroksen on annettava kuivua ainakin yön yli ennen kuin laatoituksen saa aloittaa.

Ja lattia eristetään vasta seinien laatoituksen jälkeen!

(JKA 30.11.2003)

Lue myös:

    Uusimmat