Möläyttikö brittien pääneuvottelija Mayn brexit-strategian humalassa? – "Yömyssypuheista" kehkeytyi kunnon soppa

Brittimedia kuohuu pääministeri Theresa Mayn Brexit-neuvottelijan tokaisusta pitkän illan jälkeen yömyssyllä hotellibaarissa Brysselissä. Sen mukaan May parhaillaan saattaa sumuttaa sekä parlamenttia että kansaa.

Theresa May vakuuttaa, että Britannia eroaa EU.sta maaliskuun lopulla 3:55
Pääministeri Theresa May vakuuttaa, että Britannia eroaa EU:stä maaliskuun lopulla.

– Täytyy saada heidät uskomaan maaliskuun loppuviikolla, että jos he eivät hyväksy sopimusta, eron pidentäminen on mahdollinen mutta siitä tulee pitkä, tokaisi Olly Robbins hotellin baarissa myöhään maanantaiyönä seurueessaan. Korvakuuloilla oli kuitenkin myös myös ITV-televisiouutisten reportteri Agnus Walker.

Tämä on dynamiittiuutinen, jos se pitää paikkansa.

Se on sitä siksi, että Theresa May on koko ajan sanonut, ettei eron pidentäminen eli artikla 50:n peruminen tule ollenkaan kyseeseen. Ero tapahtuu maaliskuun 29. päivä, oli parlamentin hyväksymää sopimusta tai ei.

– Pelko eroprosessin pidentämisestä voi muuttaa parlamentaarikkojen suhtautumisen Brexit-sopimukseen, Robbinsin kuultiin lisäävän.

Kaksinaamaista peliä

Walkerin päivä oli ollut pitkä. Robbins oli ollut mukana EU:n pääneuvottelija Michel Barnierin ja Brexit-ministeri Stephen Barclayn neuvotteluissa ja myöhemmin illallisella.

Walker oli seuraamassa neuvotteluja Britannian lähetystön ulkopuolella ja näki Robbinsin poistuvan. Walkerille oli yllätys nähdä Robbins saman hoitellin baarissa yömyssyllä.

Robbinsin kantavaääninen juttelu seurueen kanssa jatkui, nyt brittiparlamenttia raivostuttaneesta Irlannin rajakysymyksestä, backstopista.

– Iso riita on ilmaisusta, Backstopin piti olla "silta", mutta siitä tuli "turvaverkko".

Tämä tarkoittaa, että May alkuperäinen tarkoitus olisi ollut pitää Britannia EU:n yhteismarkkinoilla "siltana" uuteen suhteeseen EU:n kanssa siihen saakka, kunnes uuden suhteen luonteesta olisi sovittu.

May on kiistänyt jyrkästi tämänkin.

Kovan linjan koservatiivit ovat koko ajan epäileet, että May on halunnut pitää Britannian yhteismarkkinoilla.

Kaikki kiistetään

Brexit-viranomaiset ovat luonnollisesti torjuneet Robbinsin jutustelujen asiasisällön, koska he eivät voi muutakaan.

Tänään Britannian Brexit-ministeri Barclay sanoi BBC:lle, ettei artikla 50:stä ole kysymys. Barclayn ei kommentoi Robbinsin lausumia, jotka tapahtuivat "kovaäänisessä baarissa"

Hallituksen tiedottaja totesi, ettei hallitus kommentoi yksityisiä keskusteluja ja että hallituksen intressi on varmistaa parlamentin vaatimat lisäykset sopimukseen sen läpimenon varmistamiseksi.

May yrittää näennäisen näköisesti edelleen saada sopimukseen jonkinlaisen pitävän lausuman Irlannin rajan aukipidosta eron jälkeenkin, mutta EU on sanonut, ettei sopimusta avata.

Mitä pidemmälle tällaiset "neuvottelut" jatkuvat, sitä todemmalta Robbinsin yömyssypuheet vaikuttavat.

Lähteet: ITV, The Guardian, Reuters

Lue myös:

    Uusimmat