Mökkimurrot nyt iso piina, rikolliset käyttävät tilannetta hyväkseen – poliisi antaa vinkit varkauksien estämiseksi

Mökkimurrot piinaavat lohjalaisia – miten niiltä voi suojautua? 4:34
Murrot kiusaavat mökkeilijöitä. Katso videolta poliisin vinkit murtojen välttämiseksi!

Talvella tehdyt mökkimurrot saattavat paljastua omistajalle vasta keväällä, kun asumuksille palataan. Mökkimurtojen määrä kasvoi Suomessa viime vuonna.

Eniten murtoja tapahtui Sisä-Suomessa, muttei Uusimaakaan ole ilman jäänyt. Uudellamaalla Lohja on vuodesta toiseen tilastokärki.

– Lohjan alueella murtoja on ollut useita. Lohja on viime vuosina erottunut selvästi. Lohjan alueella on paljon kesämökkejä, mutta ei se silläkään selity. Naapurikunnissakin on paljon kesämökkejä. Näissä on usein samat tekijät tai epäillyt taustalla, rikoskomisario Mats Sjöholm kertoo MTV Uutisille..

Mökkimurtojen määrä kasvoi viime vuonna.

– Siinä oli ihan selvä nousu. Taustalla saattoi olla se, että viime keväänä ei pitänyt käydä mökeillä. Mökit olivat rauhassa, eikä ollut omistajia tai naapureita katsomassa niiden perään. Tilastoa katsomatta en pysty sanomaan, oliko näin, mutta se on täysin mahdollista.

Viime keväänä Uusimaa oli suljettu. Hallitus ei muutoinkaan suositellut keväällä mökkipaikkakunnille lähtöä koronaviruksen vuoksi.

Kamerat ja naapurit auttavat

Yleisimmät tavat murtautua mökkeihin ovat ikkunan rikkominen ja oven vääntäminen auki. Sjöholm suositteleekin tarkistamaan mökin mahdollisten murtojälkien varalta.

– Onko kaikki ikkunat ja ovet ehjiä? Ovatko tavarat oikeilla paikoillaan tai onko esimerkiksi tikkaita siirretty? Jos selvästi näkee, että joku on käynyt, niin silloin tulee soittaa hätäkeskukseen, josta tulee ohjeita.

Sjöholmin mukaan mökeiltä varastetaan tyypillisesti erilaisia koneita, kuten moottorisahoja ja ruohonleikkureita. Varkaille yleensä kelpaa kaikki, mikä on nopeasti muutettavissa rahaksi.

– Tietysti on aina se mahdollisuus, että pihaan jätettävää tavaraa voidaan käyttää ikkunoiden rikkomiseen. Kannattaa punnita, onko tavara sellaista, että se kannattaisi laittaa varastoon, Sjöholm ohjeistaa.

Mökkivarkaita voi koittaa pitää loitolla monin eri keinoin.

– Jos on toimittu niin, ettei mökillä ole arvokasta omaisuutta, niin verhot kannattaa jättää auki. On paljon mahdollista, että varas käy paikan päällä ja toteaa, ettei ole mitään varastettavaa, Sjöholm sanoo.

– Naapureiden kanssa kannattaa myös sopia, että se joka käy paikalla, katsoo myös muiden mökit. Jos alueella liikkuu epämääräisiä henkilöitä, niin kannattaa ottaa tuntomerkit ja rekisterinumerot ylös. Kameravalvonta auttaa sekä ennaltaehkäisevästi että poliisia tutkinnassa, Sjöholm jatkaa.

Lue myös:

    Uusimmat