Mainos

Mökkikuolemien syynä vuotava kaasuhella

Pohjois-Savossa Siilinjärvellä saarimökistä löydetyt kolme vainajaa kuolivat nestekaasuvuodosta johtuneeseen myrkytykseen. Poliisin mukaan kaksi miestä ja nainen ehtivät olla mökissä kuolleina useita päiviä. Heidät löysi eilen naapurisaaren mies, joka teki hälytyksen eilen puoliltapäivin.

Poliisi löysi vainajat pienen kesämökin sängyistä. Mökki käsittää vain tuvan ja keittokomeron. Vuoto oli keittokomeron kaasuhellassa, jossa oli yksi nestekaasupullo. Poliisi mukaan vuoto oli jatkunut pitkään.

Poliisi arvioi, että nestekaasu on täyttänyt tilan ja syrjäyttänyt hapen pienessä mökissä. Ruumiinavaukset tehdään ensi viikon alussa, jolloin selviää myrkyllisten aineiden pitoisuudet uhrien veressä.

- Asiaa ei tutkita rikoksena. Teknisen tutkinnan perusteella asia näyttää tapaturmalta, sanoo onnettomuutta tutkiva ylikonstaapeli Kari Kokkonen Pohjois-Savon poliisista.

Uhreista yksi mies on syntynyt 1950-luvulla, miehistä toinen ja nainen 1960-luvulla. He ovat kotoisin Kuopiosta, Siilinjärveltä ja Lapinlahdelta. Onnettomuuspaikka Kallaveden Ahosaari sijaitsee Siilinjärven Kehvolla vajaan kilometrin päässä mantereesta.

Vuosittain 5-10 nestekaasuonnettomuutta

Turvatekniikan keskuksen (Tukes) mukaan nestekaasusta johtuvia onnettomuuksia sattuu pitkäaikaisen tilaston mukaan 5-10 vuodessa. Koska nestekaasu on paloherkkää, yleensä vahingot johtuvat tulesta. Harvinaisempia ovat puhtaat häkäonnettomuudet.

- Nestekaasu ei sinänsä ole myrkyllistä, mutta on narkoottinen, koska se syrjäyttää hapen pienissä tiloissa. Nestekaasussa on vahva hajuste, jonka ihminen aistii helposti valveilla ollessaan, sanoo turvallisuusinsinööri Seppo Huttunen Tukesista.

Huttusen mukaan vastuu nestekaasulaitteiden oikeasta käsittelystä ja huollosta on kuluttajalla. Niiden asennuksen saavat tehdä vain hyväksytyt liikkeet. Kaasulaitteiden myyjät antavat käyttö- ja huolto-ohjeet.

- Kun Suomessa on paljon vanhoja mökkejä, ovat laitteetkin jo vuosien takaa. Käyttöohjeet ovat usein hävinneet, ja turvallisuus on yleisen valistuksen varassa, sanoo Huttunen.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.