Modernia pientaloasumista Helsingissä

Yhä useammin kuulee puhuttavan "tiiviistä ja matalasta" sekä "kaupunkimaisesta puutalorakentamisesta". Samaan käsitekokonaisuuteen liittyy usein sanapari "moderni puukaupunki".

"Kaupunkeihin kaivataan kovasti pientaloasumista ja pienimittakaavaista asumista. Tällä haetaan ratkaisua siihen ongelmaan", sanoo Moderni puukaupunki -hankkeen projektipäällikkö Riku Patokoski.

Oivaksi työkaluksi on todettu suunnittelukilpailujen järjestäminen: "Tämän mittakaavan rakentaminen on tuonut pientalosuunnittelun uudelleen kaikkien suunnittelijoiden työpöydälle: on uusi haaste, kuinka pientalo suunnitellaan ja rakennetaan teollisesti ja kaupunkimaisesti siten, että kokonaisuuksista tulee toimivia ja asukkaiden haluamia."Patokosken mukaan suunnittelussa täytyy ottaa uudella tavalla huomioon ympäristö kokonaisuutena. "On huolehdittava erityisesti esimerkiksi piha-alueiden yksityisyydestä. Uusia ratkaisuja tarvitaan!"

Hyvä esimerkki modernista puutaloalueesta löytyy Helsingin Puotilasta aivan vanhan kartanoalueen kupeesta. Se on rakennettu hyvin tiiviisti: tehokkuus on 0,40. Kun osan siitä vievät autopaikat, maa-alasta onkin käytetty rakentamiseen jo puolet.

"Se asettaa mielenkiintoisen haasteen, sillä jokaisella asukkaalla pitäisi kuitenkin olla oma pieni piha ja rauha", toteaa arkkitehti Pekka Heikkinen. "Tontin kyljessä kulkee ehkä metrin levyinen kaista, jossa ei ole mitään. Kaikki muu on suunniteltu – siellä on rakenteita, putkia, kaapeleita, pergoloita..."

Helsingin rakentamislautalautakuntakin palkitsi alueen. Perusteluissa mainittiin muun muassa se, että kohteessa on kiinnitetty erityistä huomiota puutavaran laatuun, pintojen käsittelyyn sekä rakenteelliseen kestävyyteen kestävyyteen.

"Talo suojaa itse itseään. Rakenteet on suunniteltu siten, ettei puun tarvitse ottaa vastaan koko ilmastorasitusta. Se edellyttää sitä, että suunnittelijan on tiedettävä, millaista puutavaraa mihinkin kohtaan vaaditaan ja osattava valvoa toteutusta".

Heikkinen pitää puuta tämän mittakaavan rakentamisessa täysin ylivoimaisena materiaalina. Erityisen suuren tilauksen hän näkee pääkaupunkiseudun asutuksen levitessä yhä laajemmalle ympäristön kuntiin. "Puu on edullista ja siitä on melko yksinkertaista rakentaa. Se vastaa hyvin ekologisiin ja esteettisiin arvoihin. On huvittavaa, kuinka esimerkiksi italialaiset usein kysyvät, kuinka ihmeessä suomalaisilla on rahaa rakentaa puusta. Heille se on luksusta!"

Moderni puukaupunki alkaa nousta myös Paraisille, aivan kaupungin keskustaan, veden äärelle arvokkaaseen kirkkomaisemaan. Kirkkosalmenrannan uusi asuinalue täydentää yli 200 vuoden aikana Paraisten keskustaan rakentunutta puutalomiljöötä. "Paraisilla on pysyvä puurakentamisen perinne ja onhan se havaittu, että puutalo on sekä terveellinen että mukava", sanoo Kirkkosalmenranta-projektin projektipäällikkö Lars Nummelin. "Puukaupunki oli aika selkeä ratkaisu."

Kaupungin varastoalueena ja venekerhon käytössä olleeseen Kirkkosalmenrantaan tullaan rakentamaan 7–8 vuoden kuluessa 110 pientaloasuntoa 300–400 asukkaalle. Yhteisomistuksessa oleville tonteille rakennetaan sekä erillispientaloja että kytkettyjä pientaloja, joissa voi olla asemakaavan mukaan 1 1/2–2 1/2 kerrosta. Tuottajamuotoisesti rakennettavien asuntojen kokohaarukka on 150–300 neliötä. Nummelin kertoo, että käytännöllisesti katsoen kaikki tontit on jo varattu ja rakennustöitä on käynnistetty tämän vuoden aikana joka puolella.

(JKA 6.10.2006)

Lue myös:

    Uusimmat