Miten pahoja talousvaikutuksia koronavirus aiheuttaa SM-liigaseuroille? – ”Todella kriittistä aikaa”

Jääkiekon SM-liiga päätti perua koko loppukauden koronaviruspandemian leviämisen pelossa. Päätös tietää sitä, että runkosarjan viimeistä kierrosta tai pudotuspelejä ei pelata. Ratkaisu ja koko koronavirusuhka aiheuttaa nyt kovaa painetta liigaseuroille.

SM-liigan puheenjohtajan Heikki Hiltusen mukaan tänään tehty perumispäätös tehtiin ”täysin yksimielisesti”.

– Voi ehkä sanoa, hieman kevytmielisesti, että harvinaisen yksimielinen päätös. Ainakin minun aikanani, Hiltunen sanoi Tulosruudussa.

– Kävimme keskusteluja eilisillan, aamun ja aamupäivän aikana. Teimme esityksen osakaskokoukselle hyväksyttävästi. Sitten pidettiin osakaskokous. Nopeasti ja hyvin yksimielisesti päätimme ja totesimme, että tässä on tärkeämpiä asioita menossa. Urheilua voidaan jatkaa myöhemmin. 

Päätös tietää sitä, että pudotuspeliseurat eivät saa minkäänlaisia tuloja tämän kevään aikana. Hiltusen mukaan menetysten yhteissumma on hyvin suuri.

– Tuloja jää noin 10 miljoonaa euroa tulematta liigayhteisöön. Totta kai se vaikuttaa siihen, että millä tavalla seurat pystyvät lähtemään ja valmistautumaan ensi kauteen. Tuo asettaa seurat paineen alle. Meidän tulee tehdä toimenpiteitä seuroissa ja liigatasolla niin, että olemme valmiita jatkamaan taas eteenpäin, Hiltunen pohtii.

Mutta ovatko seurat pulassa?

– Liigaseurojen taloudet ovat kehittyneet positiiviseen suuntaan viimeisten kolmen vuoden aikana. Samalla SM-liiga Oy:n tase on hyvässä kunnossa. Valmiudet tällaiseen tilanteeseen ovat paremmat kuin ehkä kertaakaan aiemmin Liigan aikana, Liigan puheenjohtaja Hiltunen vakuuttelee.

Silti tilanne ei ole mitenkään yksinkertainen. Maaliskuu, huhtikuu ja toukokuu ovat merkittävässä asemassa jo seuraavaa kautta ajatellen. Eri seurojen kausikorttikampanjat ja yhteistyökuvioneuvottelut tehdään ja käydään yleensä juuri nyt. 

Yleinen epävarmuus asettaa kaiken kysymysmerkkien alle.

– Tämä on todella kriittistä aikaa kaikille seuroille, Hiltunen myöntää.

SM-liigan ja Vaasan Sportin puheenjohtaja Hiltunen kuitenkin uskoo, että kaikki on valmista, kun kiekko tippuu jäähän syyskuussa.

Lue myös:

    Uusimmat