Mainos

Miten käy Williamin ja Katen - Windsorien historiaan mahtuu monta avioeroa

Kun prinssi William kihlasi Kate Middletonin, kansalaisten onnentoivotuksiin sekoittui kyynisiä ihmettelyjä: kuinka kauan mahtaa tämä Windsor-onni kestää?

Hyvässä muistissa on Williamin vanhempien prinssi Charlesin ja prinsessa Dianan katastrofaalinen liitto, mutta juoruttavaa on löytynyt kuningashuoneen monen muunkin jäsenen liitoista.

Alku tosin näytti hyvältä. Windsorien esiäidin kuningatar Viktorian ja hänen saksalaisen prinssipuolisonsa Albertin liittoa pidettiin aviollisen sopusoinnun esikuvana.

Mutta jo pariskunnan poika, sittemmin kuningas Edvard VII, oli melkoinen hurvittelija. Edvardin lukuisaan naisystäväkaartiin lukeutui, tai ainakin huhuttiin lukeutuneen, muiden muassa Winston Churchillin äidin lady Randolph Churchillin, näyttelijätär Sarah Bernhardtin - ja Alice Keppelin.

Viime mainittu on prinssi Charlesin nykyisen puolison Camillan esiäiti, johon Camillan kerrotaan myös viitanneen tavatessaan Walesin prinssin ensi kertaa.

- Tiedättehän, että iso-isoäitini oli iso-iso-isoisänne rakastajatar, väitetään nuoren Camillan lausahtaneen poolopelin tuoksinassa.

Edvard VII:n aikana 1800-1900-luvun taitteen kuningashuoneissa avioeroja ei tunnettu, joten kuningatar Alexandran oli nieleminen miehensä seikkailut. Alice Keppelin asema oli jopa niin vahva, että hänet kutsuttiin kuninkaan kuolinvuoteelle.

Rakkaus ja kruunu eivät sopineet yhteen

Seuraava valtaistuimelle noussut Edvard yritti 1930-luvulla yhdistää rakkauden ja kruunun, mutta surkein tuloksin. Monarkki halusi naida kahdesti eronneen seurapiirirouvan Wallis Simpsonin. Jos hän toivoikin voivansa pitää sekä kruunun että rouvan, hän sai huomata erehtyneensä. Avioliitto tiesi valtaistuimelta lähtöä.

- Minun on mahdoton jatkaa velvollisuuksien raskaan taakan alla ja hoitaa kuninkaan tehtäviä -- ilman rakastamani naisen tukea ja apua, apea Edvard lausahti kruunusta luopuessaan.

Windsorin herttuapari kierteli loppuelämänsä maanpaossa juorulehdistön valppaan tarkkailun alaisena. Kuninkaaksi nousi nykyisen kuningattaren isä Yrjö VI, jonka änkytyksen ympärille kietoutuva elokuva Kuninkaan puhe keräsi tänä vuonna useita Oscar-palkintoja.

Sarahin varpaat sinetöivät eron

Kuningatar Elisabetin avioliitosta on herunut vain vähän juoruiltavaa, mutta toisin on ollut hänen sisarensa ja lastensa laita.

Sisar, prinsessa Margaret, sai romantikkojen sympatiat, kun isosisko kielsi häntä naimasta rakastamaansa kuninkaallista tallimestaria. Mies oli eronnut, eikä näin sopinut 1950-luvulla prinsessan puolisoksi.

Margaret avioitui myöhemmin, mutta liitto päättyi avioeroon vuonna 1978. Jossittelijat kysyivät, olisiko näin käynyt, jos ensirakkaus olisi voittanut.

Kuningattaren neljästä lapsesta kolme on myös eronnut. Kruununperijä Charlesin ja Dianan avioliiton kariutuminen on raportoitu pienintä yksityiskohtaa myöten. Menon tiivisti prinsessa itse:

- Meitä oli kolme tässä liitossa, joten olihan siinä hieman ahdasta, lausahti hän eräässä haastattelussa viitaten ex-miehensä nykyiseen vaimoon.

Myös prinssi Andrew ja hänen puolisonsa Sarah antoivat runsaasti ainesta skandaalijuttuihin. Ikimuistettavia ovat lemmekkäät kuvat vähäpukeisesta Yorkin herttuattaresta, jonka varpaita imeskelee hänen taloudellinen neuvonantajansa. Herttuapari eli tuolloin asumuserossa, mutta virallista eroa ei tarvinnut kauan odottaa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.