Mitä tapahtuu, jos ilmastonmuutokseen ei reagoida? – "Helle voi vuosisadan lopussa tappaa Euroopassa lähes satatuhatta joka vuosi"

Pekka Pouta esittelee tuoreen vuodenaikaennusteen – tällaista säätä on luvassa Suomeen ja muualle Eurooppaan 5:32
Pekka Pouta kertoo videolla, millaiselta tulevan talven sää näyttää.

Helleaallot voivat vuosisadan loppuun mennessä aiheuttaa 90 000 eurooppalaisen kuoleman joka vuosi, jos meno jatkuu nykyisellään, varoittaa Euroopan ympäristökeskus (EEA).

Luku perustuu keskuksen mukaan skenaarioon, jossa sopeutumistoimiin ei ryhdytä ja ilmasto lämpenee kolmella celsiusasteella vuoteen 2100 mennessä.

Jos lämpeneminen saadaan rajoitettua 1,5 asteeseen, keskus arvioi vuosittaisia helteen aiheuttamia kuolemia olevan 30 000.

Maat ovat sitoutuneet pitämään lämpenemisen alle 1,5 asteessa esiteolliseen aikaan verrattuna. Nykyisten päästötrendien perusteella tavoitteeseen ei kuitenkaan olla pääsemässä.

Keskus kertoo, että noin 129 00 eurooppalaista on kuollut kuumuuden vuoksi vuosina 1980–2020. Luku perustuu vakuutustietoihin. Ilmastonmuutoksen aiheuttamat kuumuusaallot, ikääntyvä väestö ja kiihtyvä kaupungistuminen todennäköisesti kasvattavat lukemaa lähivuosina erityisesti Euroopan eteläosissa.

Maanantaina maailman terveysjärjestö WHO tiedotti, että kuumuus on aiheuttanut tänä vuonna Euroopassa ainakin 15 000 ihmisen kuoleman.

Itämeren rannoilla voi muhia kolera

Kuluvan vuoden kesä–elokuu oli kuumin ajanjakso Euroopan mittaushistorian aikana. Poikkeuksellisen korkeat lämpötilat aiheuttivat myös pahimman kuivuuden sitten keskiajan.

EEA huomauttaa, että kuumuuden vaarojen lisäksi ilmastonmuutos voi tehdä Euroopasta alttiimman tartuntataudeille, kuten hyttysten levittämille malarialle ja denguekuumeelle. Lämpenevä merivesi erityisesti Itämeren rannikolla on myös entistä sopivampi koleraa aiheuttavalle bakteerille.

EEA vaatiikin esimerkiksi tehokkaita terveysturvallisuussuunnitelmia, kaupunkien vihreyden lisäämistä, työolosuhteiden muokkaamista ja ilmastonmuutoksen huomioivaa rakennussuunnittelua.

–  Lähes kaikki korkeisiin lämpötiloihin liittyvät kuolemantapaukset ovat estettävissä eurooppalaisessa kontekstissa, keskus sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat