Mainos

Mitä hääpalveluita ostaisimme – mitä tekisimme itse?

Vaikka häiden suunnittelu ja valmistelu onkin häitään miettivien parien – ainakin morsianten – mielestä yleensä aivan ihanaa, voi aika, into tai taito loppua kesken kaiken. Tällöin on paikallaan turvautua ulkopuolisten tarjoamaan apuun ja siirtää osa hääjärjestelyistä ammattilaisten harteille.

Kesä on perinteisesti ollut suosituin vuodenaika häille Suomessa. Nykyään, kaksi paria kolmesta aikoo avioitua kesällä. Seuraavaksi suosituin aika on kevät, syksyllä aikoo avioitua joka kymmenes hääpari ja talvihäätkin kiinnostavat muutamia.

Mikäli hääpari ei aivan ehdottomasti halua juhlia kesällä, muita vuodenaikoja kannattaa harkita vakavasti. Silloin eivät suosituimmatkaan häiden viettopaikat ole niin ruuhkaisia eikä varausta tarvitse tehdä monta vuotta ennakkoon.

Vinkuuko visa?

Häitä suunnitellaan ja valmistellaan kauan, ja niihin myös satsataan taloudellisesti ja tiedollisesti paljon. Suosituimmat tietolähteet ovat häämessut, häälehdet, sukulaiset ja internet. Lisäksi apua etsitään asiantuntijoilta, esimerkiksi pitopalvelun henkilökunnalta ja hääaiheisista kirjoista.

Häihin käytettävä rahamäärä vaihtelee huimasti. Budjettiin vaikuttavat niin vierasmäärä, tarjoilut, puvut, matkat, majoitus ja lukuisat muut yksityiskohdat. Kaksi kolmannesta maksaa itse suurimman osan hääjuhlansa kuluista. Toiseksi yleisin juhlan maksaja on molempien vanhemmat yhdessä. Vasta kolmannelle sijalle yltävät morsiamen vanhemmat, joiden velvollisuuksiin perinteisesti kuului maksaa viulut. Tyypillisimmin omien häiden kokonaisbudjetin arvellaan asettuvan 4 000 – 7 000 euron haarukkaan. Muutamat hääparit laskeskelevat selviävänsä alle 2 500 eurolla ja joka kymmenes budjetoi yli 8 500 euroa.

Harvalla hääparilla on omasta takaa tarpeeksi suuria tiloja käytössään, joten häät pidetään lähes aina vuokratussa juhlapaikassa. Yleensä juhlapaikan vuokran arvellaan olevan noin 500 tai 1 000 euroa, enimmillään 4 100 euroa. Aina tiloista ei makseta erillistä vuokraa vaan summa sisältyy pitopalvelun hintaan.

Ruokailusta selviää halvalla, jos hoitaa tarjoilun esimerkiksi nyyttikesti-periaatteella, mutta tarjoiluun saa uppoamaan huikeita summia, jos haluaa tarjota monen ruokalajin menun juomineen. Pitopalveluita kannattaa kilpailuttaa, mutta on hyvä pitää mielessä myös hinta-laatu-suhde ja kysellä suosituksia. Ruokaan ja kahviin budjetoitava summa vaihtelee paljon, veikkaukset liikkuvat kuuden ja 80 euron välillä vierasta kohden. Yleisimmin parit arvioivat kuluttavansa tarjoiluun noin 20 tai 30 euroa per vieras. Pitopalveluilla olisi hyvä olla tarjolla erihintaisia menukokonaisuuksia, joita voi sitten muokata morsiusparin toiveiden mukaan.

Ruoat ja tarjoilu pakettina

Kyselyssä, jonka vastauksiin tämän artikkelinkin tiedot perustuvat, tutkittiin kuinka todennäköisesti kihlaparit ostaisivat erilaisia häihin liittyviä palveluita.

Pitopalvelun (ruoka, hääkahvit kakkuineen ja tarjoilijat juhlaan) haluaa ostaa kaksi kolmesta hääparista. Puolet pareista haluaisi kattaustarvikkeet valmiina, ja usein astiat, liinat ja servietit hoituvat lisähinnalla samasta pitopalvelusta. Monelle nuorelle parille häät ovat elämän ensimmäiset itse järjestettävät suuret juhlat, joten kokemusta pitojen organisoinnista ei ole kertynyt. Kenties juuri tästä syystä noin kolmannes vastaajista ostaisi todennäköisesti itse ruokapuolen lisäksi myös Pitopalveluiden kilpailuttaminen ja varaaminen -palvelun. Joka kolmas hääpari haluaisi välttää viinarallin ja ostaisi juhlajuomat valmiiksi hankittuna.

Hääkuvauksessa turvaudutaan ammattilaisiin

Ikimuistoiset rakkauden juhlat halutaan lähes poikkeuksetta ikuistaa lukuisin kuvin ja videoimalla. Varsin usein hääparit turvautuvat kuvauksessa alan ammattilaisiin. Kyselyn mukaan lähes kolmannes pareista voisi ostaa myös Hääjuhlan kuvaamisen järjestäminen -palvelun. Viidennes pareista todennäköisesti ostaisi myös Hääkuvauksen etsiminen ja varaus -palvelun. Näin pari välttyisi itse kuvaajan etsimisen vaivalta, ja epäonnistumisen riski minimoituisi, kun kokonaisvaltaisen hääpalvelun tarjoajan repertuaariin kuuluisivat myös kuvaajat.

Vinkkinä kuvaamoille: ottakaa suositusten kera yhteyttä hääjuhlia järjestäviin yrityksiin, sillä parit usein kyselevät kokemuksia juhlapaikan isäntäväeltä myös muusta kuin juhlatilaan ja pitopalveluun liittyvistä asioista. Myös kukkakauppojen kannattaa solmia kontakteja, sillä morsiuskimpun ja muiden hääjuhlaan liittyvien kukkien hankkimisen valmiina palveluna voisi ostaa reilu kolmannes hääpareista.

Juhlapaikka ja koristeet valitaan itse

Askartelu ja näprääminen kiehtoo suurinta osaa häitä suunnittelevista, ja monet hääparit pitävät tukijoukkojen kanssa askartelutalkoita. Valmiillekin tuotteille on kysyntää. Joka neljäs pari haluaisi ostaa Hääkutsujen suunnittelu ja teko -palvelun valmiina, ja joka viides pari olisi kiinnostunut saamaan hääkoristeet sekä vihki- ja juhlapaikan koristelun valmiina. Sen sijaan opaskyltit halutaan hoitaa itse samoin kuin hääkarkkien teko tai hankkiminen.

Vihkimisjärjestelyihin liittyvien palveluiden, esimerkiksiVihkipaikan varaus tai Sormuksen hankinta, ostamisesta hääparit eivät ole kovin kiinnostuneita. Myös juhlapaikka halutaan etsiä ja varata itse, eikä häiden ohjelman järjestämistäkään haluta antaa ulkopuolisten käsiin vaan mieluummin luotetaan omiin taustajoukkoihin. Pieni kiinnostus näiden palvelujen ostoon selittynee sillä, että asiat ovat henkilökohtaisia ja juhlapaikan tunnelma halutaan itse käydä aistimassa.

Avioon aikovat etsiä isoja juhlatiloja, sillä lähes joka toisissa häissä on viidestäkymmenestä sataan vierasta ja kolmanneksella vastaajista häitä kokoontuu juhlimaan 101–150 vierasta. Morsiusparit kokevat erittäin tärkeäksi, että kaikki juhlijat mahtuvat samaan tilaan, joten hääpalvelua tarjoavalla yrityksellä on hyvä olla käytössä suuri yhtenäinen tila. Iso sali on tärkeä niin tunnelman kuin ohjelmien sujuvuuden kannalta, ja tietysti hääpari haluaa olla kaikkien nähtävillä.

Hääautoa koskevat vaateet onkin jo helpompi kuvailla agentille, ja joka neljäs häitä suunnitteleva on valmis ostamaan kuljetusten järjestämisen valmiina palveluna. Useasti vastavihitty pari siirtyy hääpaikalle koristelulla autolla, mutta tässäkin asiassa voi päästää mielikuvituksen valloilleen. Tärkeää on se, että kyyti on hääparin näköinen, liikutaanpa sitten autolla, vossikalla tai vaikkapa kuumailmapallolla.

Morsian on kaunis, sulhanen komea

Kampaajan ja meikkaajan varaamispalvelun haluaisi ostaa joka neljäs morsian, suurin osa hoitaa kuitenkin varaukset itse. Varma valinta on käyttää omaa luottokampaajaa, mutta jos häät vietetään muualla kuin omalla asuinpaikkakunnalla, sopivan kampaamon löytäminen voi olla hankalaa. Onneksi koekampaus ja -meikkaus tuovat turvaa morsiamelle ja niiden avulla voi varmistaa hääpäiväksi halutun lopputuloksen.

Myös morsiuspuku halutaan etsiä omatoimisesti, pukuliikkeiden kiertämisessä on oma viehätyksensä halusipa sitten hankkia prinsessamekon tai yksinkertaisen hääpuvun. Kaikki eivät kauppojen kiertelystä ja sovittelusta kuitenkaan välittäisi, noin viidennes saattaisi hankkia Hääpukujen etsiminen -palvelun.

Romanttisen hääyön viettoon on tarjolla lukuisia vaihtoehtoja – jotkut haluavat hotellin hääsviitin, toiset valitsevat mökkiyöpymisen, osa viettää hääyön omassa kodissa. Reilu neljännes häitään suunnittelevista olisi valmis maksamaan siitä, että joku organisoisi heidän hääyönsä majoituksen järjestämisen. Häämatkan järjestelyihin liittyviä palveluita olisi kiinnostunut ostamaan joka viides hääpari.

Avaimet käteen

Vaikka suurin osa hääpareista haluaa tehdä tai järjestellä häihin liittyvät asiat itse, myös hääpalvelulle riittäisi kysyntää. Täyden palvelun periaatteella järjestettyjä häitä ei valinnut kukaan vastaajista, mutta yksittäisille häihin liittyville järjestelyille löytyisi ostajia, mikäli palveluita vain olisi tarjolla. Hääpalvelua tarjoavan yrityksen kannattaakin tarjota laajaa palveluvalikoimaa esimerkiksi solmimalla yhteistyösopimuksia kuvaamoiden, kukkakauppojen ja matkatoimistojen kanssa, jotta hääparit saisivat yhdestä paikasta monia palveluita mahdollisimman vaivattomasti.

Häitä suunnittelevat parit eivät osaa tiedustella erilaisia palveluja, koska niitä ei välttämättä ole aiemmin ollut tarjolla, mutta mikäli parit huomaisivat palveluita olevan helposti ja kohtuullisella hinnalla saatavilla, he saattaisivat kiinnostua ostamaan muutakin kuin juhlapaikan vuokrauksen ja pitopalvelun.


Teksti: Hanna Toivonen

Kuva: HÄÄT-lehti

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.