Al-Holin leiriltä poistuneet äidit olivat paenneet lapsineen eri aikoina keväällä, kertoo ulkoministeriö – "He ovat keksineet keinoja paeta"

1:32
Kolme suomalaisperhettä on palannut al-Holin leiriltä Syyriasta takaisin Suomeen

Ulkoministeriö on antanut lisätietoja Syyriasta al-Holin leiriltä tänään palanneiden suomalaisperheiden tilanteesta. Suomeen saapui yhdeksän lasta ja kolme aikuista.

Kolme al-Holin leiriltä paennutta perhettä saapui tänään iltapäivällä Turkista Suomeen, ulkoministeriö kertoo. Viranomaiset ovat ministeriön mukaan vastaanottaneet heidät.

Median kysymyksiin oli illalla järjestetyssä tiedotustilaisuudessa vastaamassa alivaltiosihteeri Pekka Puustinen sekä UM:n ajankohtaisviestinnästä lähetystöneuvos Pekka Shemeikka.

Ensimmäisenä perheiden palaamisesta kertoi Helsingin Sanomat omien tietojensa pohjalta. Ulkoministeriö kertoi tilaisuudessa, että Suomeen on saapunut kolme naista ja yhdeksän lasta.

Suomen valtio ei ole aktiivisesti järjestänyt kotiutusoperaatiota. Ulkoministeriö kertoo, että Suomeen saapuneet lapset ja naiset ovat poistuneet omatoimisesti kevään aikana leiriltä, jossa he ovat olleet internoituina. Pakenemiset ovat tapahtuneet eri aikoina keväällä. Jokainen äiti oli paennut erikseen lastensa kanssa.

Ulkoministeriön mukaan ministeriö ei ole kannustanut Suomen kansalaisia pakenemaan, sillä se on myös vaarallista. Ulkoministeriöstä ei pystytä kommentomaan miten perheet ovat päässeet pois.

– He ovat keksineet keinoja paeta leiriltä. Sen tiedämme että leirillä on varmasti kaikenlaisia toimijoita liikkeellä, todetaan ministeriöstä.

Ulkoministerin mukaan perheet palasivat Suomeen kaupallisilla reittilennoilla. Asiasta on tehty takaisinmaksusitoumus, jonka mukaan palvelun käyttäjä tai huoltaja maksaa lopulta paluusta koituneet kulut. Paluulennolla ei ollut viranomaisia mukana.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja