Mainos

Missä varkaat liikkuvat - katso kotikaupunkisi suosikkipaikat

Omaisuusrikollisuus keskittyy Suomessa kaupunkien keskustoihin. MTV3 vertaili maan kymmenen suurimman kaupungin rikostilastoja. Kaikissa kaupungeissa keskustat ovat ylivoimaisia omaisuusrikoskeskittymiä. Esimerkiksi Lahdessa ja Kuopiossa lähes puolet omaisuusrikoksista tehdään keskustassa.

Helsinki on maan ylivoimainen ykkönen omaisuusrikoksissa. Helsingissä tapahtuu 12 kertaa enemmän omaisuusrikoksia kuin Porissa ja Kuopiossa. Eniten omaisuurikoksia tapahtuu sellaisissa kaupunginosissa, joissa on suuria kauppakeskuksia, kuten Helsingin Kamppi, Kluuvi ja Itäkeskus, Espoon Leppävaara ja Vantaan Myyrmäki.

Kaivopuisto suosiossa, samoin ongelmalähiöt

MTV3 listasi Suomen kymmenen suurimman kaupungin ne kaupunginosat, joissa tapahtuu väkilukuun suhteutettuna yllättävän paljon omaisuusrikoksia. Kärkeen sijoittuivat Turun Kupittaa, Jyväskylän Seppälä ja Helsingin Kluuvi. Kaikki kolme siivottiin listakärjestä samasta syystä: väkilukuvertailu antaa näistä kaupunginosista väärän kuvan, sillä niissä ei asu käytännössä ketään.

Väkilukuvertailu paljasti, että joillakin kaupunginosilla saattaa olla jopa ansaittua huonompi maine. Esimerkiksi Tampereen Hervannassa, jossa asuu suunnilleen joka kymmenes tamperelainen tehdään suunnilleen joka kymmenes omaisuusrikos - ei enempää. Jyväskylän huonomaineisessa Kuokkalassa tehdään 8 prosenttia omaisuusrikoksista, mutta siellä asuu 13 prosenttia jyväskyläläisistä.

Omaisuusrikoksia tapahtuu määrällisesti paljon myös rikkaiden asuinalueilla, kuten Helsingin Kaivopuistossa.

Toisaalta omaisuusrikoskeskittymiksi paljastuu poliisille ennestään tuttuja lähiöitä, kuten Oulun Toppila, Helsingin Kontula ja Turun Teräsrautela. Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos selvitti vuonna 2006, että nimenomaan pienituloiset joutuvat varkauden kohteeksi yleisemmin kuin muut. Syynä pidettiin sosiaalisten ongelmien kasautumista tietyille alueille.

Varkailta voi välttyä huolellisuudella

Omaisuusrikollisuus on Suomessa melko ammattimaista. Kesä on omaisuusrikollisten sesonkiaikaa. Poliisi ennakoi taskuvarkauksien ja pankkikorttikopioinnin taas lisääntyvän. Omaisuusrikoksen uhriksi joutumiselta voi välttyä toimimalla säntillisesti.

- Huolehtii omaisuudestaan ja itsestään, niin välttyy suurella todennäköisyydellä taskuvarkauksilta. Kotona ovien takalukitus pitää muistaa. Aivan samalla tavalla kuin laitamme auton ovet lukkoon, myös asunto laitetaan takalukkoon. Maastopyörät kannattaa kellareissa laittaa kiinni vielä ihan omalla lukolla, sanoo rikoskomisario Kari Pasanen Helsingin poliisista.

Mikä on kotikaupunginosasi rikostilanne? Katso 10 suurimman kaupungin rikosten alueellinen jakautuminen:

Näin vertailu tehtiin

Vertailu perustuu Poliisiammattikorkeakoulun rikostilastoihin viime vuodelta. Ensin rikosten määrä tietyssä kaupunginosassa suhteutettiin koko kaupungin rikosmäärään. Sitten kaupunginosan väkiluku suhteutettiin koko kaupungin väkilukuun. Näin saatiin selville kaupunginosan väestöosuus ja rikosten suhteellinen osuus kaupunginosassa. Etsittiin kaupunginosat, joissa rikoksia näytti tapahtuvan paljon enemmän kuin väkiluku antaisi olettaa.

Karttakuvissa näkyvät alueet on valittu suhteellisen vertailun perusteella.

Suhteellisesta vertailusta jäi pois suurin osa kaupunkien keskustoista siitä syystä, että poliisien tilastoissa aluejako esti väkiluvun selvittämisen. Tästä syystä väkilukuvertailuista jäivät pois Helsingin, Espoon, Vantaan, Porin, Turun ja Oulun keskustat, sekä Helsingin Herttoniemi ja Vuosaari.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.