Mir-sukellusvene ei tehnytkään ennätystä Baikalilla

Sukellusvene jäi sata metriä ennätyssyvyydestä, toisin kuin julkisuudessa ehdittiin hehkuttaa. Projektista vastaava tutkija käytti viime vuonna Pohjoisnavan-reissun kuvituskuvana Titanic-elokuvaa.

Lähellä, mutta silti niin kaukana. Niin kävi venäläistutkijoiden tiistaisessa ennätyssukellusyrityksessä Baikaljärvellä.

Mir-pienoissukellusveneillä tavoiteltiin laskeutumista peräti 1680 metrin syvyyteen, mikä olisi ollut maailmanennätys makeanveden sukelluksille. Venäläisalus oli takavuosina jo käynyt 1637 metrissä, niin ikään Baikalilla.

Tutkijat ehättivät jo juhlia uuden ennätyksen syntymistä, ja sitä hehkutettiin myös venäläisissä tiedotusvälineissä. Illansuussa retkikunnan johtaja Artur Tshilingarov kuitenkin joutui tuottamaan pettymyksen: Mirit olivat yltäneet vain 1580 metriin.

-Ennätystä ei syntynyt. Mutta tärkeintä on, että onnistuimme keräämään näytteitä ja kuvaamaan pohjaa, hän sanoi.

Siperiassa sijaitseva Baikal on maailman syvin järvi ja suurin makeanveden allas.

Suomalaisosaamisella ennätyksiin

Venäläisten Mir-sukellusveneet on rakennettu Suomessa Rauma-Repolan Lokomon tehtaalla 1980-luvulla, ja niissä on ainutlaatuinen teräsrakenne.

Neuvostoliiton tiedeakatemia tilasi alukset syvänmeren tutkimusta varten. Niillä voi laskeutua jopa 6000 metrin syvyyteen, mihin pystyy vain kolme muuta alustyyppiä maailmassa.

Luonnonsuojeluretkikunta etsii öljyä

Baikalin-retkikunnan yksi tarkoitus on kerätä tietoa ilmastonmuutoksen vaikutuksista järveen ja kiinnittää maan hallituksen huomiota siihen, että tärkeää vesialuetta pitäisi suojella nykyistä tehokkaammin.

Unescon maailmanperintölistalle päässyt Baikal pitää sisällään 20 prosenttia koko maapallon makeasta vedestä. Ympäristöjärjestöt varoittavat sen olevan vaarassa saastua pahasti.

-Haluamme tutkia Baikalia ja suojella sitä, Artur Tshilingarov sanoi ennen sukellusta. Samalla aiotaan kuitenkin selvittää, onko järven pohjassa kaasu- tai öljyesiintymiä.

Politiikkaakin oli yhdistetty tutkimusretkeen. Retkikunnan käyttämässä aluksessa liehui valtapuolue Yhtenäisen Venäjän lippu, ja Kremlille myönteisenä tunnettu Tshilingarov vakuutti tukeaan pääministeri Vladimir Putinille.

Tshilingarov johti myös sukellusretkikuntaa, joka pystytti viime elokuussa Venäjän lipun merenpohjaan Pohjoisnavan alle.

Retkestä nousi pienoinen mediakohu, kun Venäjän televisio käytti sukelluksen kuvituskuvana pätkiä James Cameronin Titanic-elokuvasta kertomatta lähdettä.

Yhtäläisyyden elokuvan ja uutisvideon välillä havaitsi suomalaisnuorukainen.

(MTV3-STT-AFP-Itar-Tass-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat