Minttu kasvaa aromikkaaksi Sotkamossa

Kainuun kesässä kasvava minttu maistuu pitkään ja vahvana. Aromikasta minttua 2,5 hehtaarilla kasvattava sotkamolainen Aromel valmistaa minttuöljyä makeisteollisuudelle, kirjoittaa Maaseudun Tulevaisuus. Minttuöljyä on kokeiltu makeisteollisuudessa, joka olisi valmis ottaa lisää kotimaista raaka-ainetta.

Lehden mukaan mintunviljelijät Heikki Rimpiläinen ja Pekka Heikkinen ovat kehittäneet siirrettävän tislaamon, johon mahtuu kerrallaan tuhat kiloa minttumassaa, josta tulee höyrykäsittelyn jälkeen 3-4 kiloa puhdasta minttuöljyä. Minttu voi antaa satoa yhdeltä hehtaarilta jopa 10 tonnia, joten öljysaanto hehtaaria kohti on 30-40 kiloa.

Tilalla käytettävään laitteistoon ja viljelytekniikkaan mintunviljelijät ovat saaneet runsaasti apua nyt lopettamisuhan alla olevalta Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT) Sotkamon tutkimusasemalta.

Kotimainen minttuöljy laadukasta

Suomussalmella toimiva makeistehdas Namelli-Tuotanto on käyttänyt kotimaista minttuöljyä pastilleissaan ja yskänkarkeissaan.

- Kotimaisen minttuöljyn osuus on häviävän pieni osa siitä, mitä tarvitsisimme, sanoo yhtiön toimitusjohtaja Pekka Huttunen.

Hänen mukaansa tehdas ottaisi mielellään isompiakin eriä vastaan. Nyt suurin osa minttuöljystä saapuu tehtaalle Sveitsistä ja Itävallasta.

- Kotimainen minttuöljy on erittäin hyvälaatuista, samanlaista ellei parempaa kuin ulkomaiset vastaavat. Etuna on myös se, että käytettäessä kotimaista raaka-ainetta, voidaan mentoli jättää pois. Hyvän laadun vastapainona on tosin korkeampi hinta, Huttunen myöntää.

(MTV3-Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja