Mainos

Minne salamat iskevät eniten? 10 kysymystä ukkosista - meteorologi vastaa

Voimakkaat ukkoset jylläsivät viikonvaihteessa ja maanantaina eri puolilla Suomea aiheuttaen muun muassa äkillisiä tulvia, tulipaloja ja sähkökatkoja. MTV3:n meteorologi Liisa Rintaniemi vastaa Huomenta Suomen katsojien ukkoskysymyksiin.

Miten ukkonen ja salama syntyvät?

Ukkospilvi syntyy, kun maan pinnan lähellä on riittävästi kosteutta, ilmamassa on niin sanotusti epävakaista ja jokin käynnistää ukkospilven kehityksen eli pystyliikkeen. Yleensä käynnistäjä on aurinko, joka lämmittää maan pintaa ja saa lämpimän ilman kohoamaan ylöspäin (ilmamassaukkonen). Esimerkiksi säärintamat voivat myös aiheuttaa pystyliikkeen (rintamaukkonen). Kypsä ukkospilvi on hyvin korkea, jopa yli 10 kilometriä. Koska lämpötila laskee ilmakehässä ylöspäin mentäessä, ukkospilven huipussa on jo selvästi pakkasta ja pilven vesipisarat jäätyvät. Jääkiteiden hankaussähkö aiheuttaa sähkövarauksen, joka purkautuu salamointina.

Kuinka harvinaista on, että ei tule sadetta lainkaan vaan pelkästään ukkosta ja salamointia?

Yleensä ukkospilvestä tulee sadekuuro jossain vaiheessa. Varsinkin pimeällä salamointi näkyy kauas, jolloin tuntuu, että ukkonen on aivan päällä, vaikka ukkospilvi sateineen kulkisi vähän vierestä.

Miten haastavaa on ennustaa tulevia ukkosmyrskyjä? Onko niitä tulossa vielä tänä vuonna?

Ukkosherkkyys tietyllä maantieteellisellä alueella näkyy ennusteissa melko hyvissä ajoin. Tilanteesta riippuen 2-5 vuorokautta ennen voidaan sanoa esimerkiksi, että jossain osassa maata saattaa esiintyä ukkosia. Itse ukkoskuurot ovat kuitenkin paikallinen ilmiö. Oikeastaan vasta kuluvan päivän aikana voidaan säätutkasta seurata, mihin kuuropilvet kehittyvät ja mihin suuntaan ne liikkuvat, jolloin voimakkaista ukkossoluista voidaan varoittaa muutamaa tuntia ennen. Pilvet kuitenkin elävät omaa elämäänsä ja saattavat hajota tai jakaantua äkillisesti, joten vielä saman päivän ennusteissakin tulee vääriä hälytyksiä.

Ovatko nämä hurjat ukkosmyrskyt ilmastonmuutoksen aiheuttamia?

Ukkoset, jopa rajut, ovat normaali osa suomalaista ilmastoa. Ilmastonmuutostutkimuksessa on kuitenkin ennakoitu, että ilmaston lämmetessä rajut ukkoset tulevat yleistymään Suomessa.

Miksi hurjimmat ukkosmyräkät tulevat iltaisin ja öisin?

Pimeällä salamointi näkyy parhaiten ja etäälläkin olevat salamat erottuvat, mikä saattaa synnyttää vaikutelman voimakkaasta salamoinnista. Ukkonen on auringon lämmityksen myötä sidoksissa myös vuorokauden kulkuun. Ukkospilvien kehitys voimistuu tyypillisesti iltapäivän kuluessa ja hiipuu auringon laskettua. Sopivissa olosuhteissa ukkonen voi kuitenkin kestää jopa yön yli.

Miksi ukkosen aikaan on niin hiostavan kuuma? Onko hiostavaa tunnetta ennen ukkosta ja sen jälkeen?

Ukkospilven synty edellyttää korkeaa ilmankosteutta, minkä vuoksi olo voi olla hiostava. Usein ukkosrintaman jäljessä virtaa kuivempaa ilmaa, ja hiostava ilmanala hellittää vähitellen. Myös ukkospuuskissa pilvistä alas virtaava kylmä ilma laskee lämpötilaa pinnan lähellä.

Onko Suomessa enää pallosalamia ja miksi ukkoskuuron aikana voi sataa suuria rakeita?

Pallosalamoista saadaan säännöllisesti havaintoja, mutta koska ilmiötä ei ole pystytty toisintamaan laboratorio-olosuhteissa, sitä ei ole päästy tutkimaan tarkemmin. Tiede ei kykene täydellisesti selittämään ilmiötä.

Jäärakeet liittyvät aina kuuropilviin. Rakeet syntyvät, kun kuuropilven sisässä oleva hiukkanen törmäilee pilven alijäähtyneisiin vesipisaroihin, kerää niitä itseensä ja kasvaa näin kokoa. Korkeassa ukkospilvessä rae yleensä kiertää pilven sisässä pitkään ja putoaa pilvestä vasta suurikokoisena. Osa rakeesta kuitenkin ehtii sulaa, ennen kuin se saavuttaa maan pinnan.

Tuleeko helleaalto yleensä ukkosen jälkeen?

Yleensä tilanne menee toisin päin, eli päivä päivältä kuumenevat helteet päättyvät rajuihin ukkosiin. Mutta poikkeuksiakin löytyy.

Missä päin Suomea esiintyy eniten ukkosia?

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan Salpausselän alueella, Keski-Suomessa, Pohjanmaalla ja maan kaakkoisosassa. Lapissa salamoi keskimäärin vähemmän.

Miten poikkeuksellisia nämä ukkoset ovat Suomessa?

Nyt esiintyneet ukkoset olivat rajuja, mutteivät poikkeuksellisia.

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.