Mainos

Kesän salamaennätys rikki viime yönä

Viime yönä jyrisseessä ukonilmassa maahan iski lähes 20 000 salamaa. Ukkonen oli kesän tähän mennessä rajuin.

Ilmatieteen laitoksen mukaan sunnuntain ja maanantain vastaisen yön ukkonen oli kovimmillaan maan lounaisosassa, etenkin Paraisilla, Dragsfjärdissä ja Hangossa sekä näiden eteläpuolisilla merialueilla. Ukkonen oli voimakas myös länsirannikolla sekä Pohjanmaalla.

Viime yön 20 000 salamaa oli tämän kesän yhden vuorokauden salamaennätys. Luku on kuitenkin vielä kaukana kaikkien aikojen ennätysluvuista. Eniten salamoita on havaittu kesäkuun lopussa vuonna 1988, jolloin niitä välähti vuorokaudessa jopa 40 000. Yli 20 000 salaman lukuja havaitaan Suomessa muutaman vuoden välein.

Lauantai-illan ja sunnuntain vastaisena yönä maan eteläosien ukkosissa oli puolestaan noin 7 000 maasalamaa. Suurimmat salamatiheydet mitattiin Järvenpäässä ja Mäntsälässä.

Viikonlopun ukkoset kasvattivat kuluvan vuoden muuten laihaa salamatilastoa merkittävästi. Ennen viikonloppua päiväkohtainen salamaennätys tehtiin 18. heinäkuuta, jolloin paikannettiin 3 200 maasalamaa. Kesän aikana Suomessa on paikannettu noin 53 000 maasalamaa, joka on vielä selvästi alle 140 000 salaman vuosikeskiarvon.

Ukkoset jatkuvat vielä maanantaina, jolloin ukkoskuuroja esiintyy etenkin Pohjois-Pohjanmaalta maan itäosaan ulottuvalla vyöhykkeellä. Ukkoset ovat paikoin voimakkaita, etenkin Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan alueella. Puuskissa tuulen nopeus voi olla yli 25 m/s.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.