Mainos

Tämän vuoksi helteellä ukkostaa

Paahtava helle, tuskainen kuumuus ja sen jälkeen valtava ukkoskuuro. Viimeksi eilen rankkasade jylläsi Suomessa, kun Oulun kohdalla ukkoskuuro sai kaupungin viemärit tulvimaan.

Meteorologin mukaan raju kuuro aiheuttaa kaupungissa pahempaa jälkeä kuin maaseudulla, jossa vesi imeytyy luontoon. MTV3:n meteorologi Aleksi Jokelan mukaan sadekuurot syntyvät konvektiosta eli nousuvirtauksesta.

– Tällainen rankka kuuro syntyy, kun lämmin ja kostea ilma kohoaa ja tiivistyy jäähtyessään vesipisaroiksi. Konvektio nostaa vesipisaroita ylöspäin ja ylös muodostuu jopa rakeita. Kun nousuvirtaus lakkaa, kaikki sadepisarat putoavat lähes yhdellä kertaa alas, sen takia kuurot voivat olla niin rankkoja.

Jokelan mukaan sadekuurossa voi olla satoja miljoonia litroja vettä, mikä vastaa kokonaisen kerrostalon kokoista vesimassaa.

Mistä sitten ukkonen muodostuu? Siihen vaaditaan Jokelan mukaan kolme tekijää: suuri lämpötilaero, eli kuuma maanpinta ja kylmää ylhäällä, sen lisäksi kosteutta ja joku pakottava tekijä, joka saa nousuvirtauksen aikaiseksi.

– Ukkonen saa voimansa nimenomaan kosteudesta ja korkeasta lämpötilasta. Lämmin ilma voi sisältää enemmän kosteutta kuin kylmempi ilma.

Viikonlopuksi saattaa etelään olla tulossa lisää helteitä. Samalla voi saapua myös uusia ukkosia.

(MTV3)

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.