Ministerilistan valmistelu jatkuu: Keskusta ja vasemmistoliitto valitsevat ministerinsä tänään

Pääministeripuolue SDP ilmoitti puoleensa ministerit 5:01
Pääministeripuolue SDP ilmoitti puoleensa ministerit eilen.

Keskusta päättää tänään hallitukseen osallistumisestaan ja ministerivalinnoistaan.

Ensin on koolla keskustan puoluevaltuusto, joka päättää hallitukseen menosta. Sen jälkeen tehdään ministerivalinnat eduskuntaryhmän ja puoluehallituksen yhteiskokouksessa.

Ennalta mielenkiintoa on herättänyt eniten, kenet keskusta valitsee valtiovarainministeriksi. Uutissuomalainen kertoi eilen, että keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen on vahvoilla valtiovarainministeriksi.

Kaikkonen ei itse vahvistanut tätä tietoa, vaan totesi, että ministerivalinnat tehdään keskiviikkona eduskuntaryhmän ja puoluehallituksen yhteiskokouksessa.

– Puheenjohtaja (Juha) Sipilä tekee ehdotuksen yhteiskokoukselle ja yhteiskokous päättää ministerien valinnasta, Kaikkonen selvitti STT:lle.

Uutissuomalaisen tietojen mukaan keskusta olisi luopumassa ajatuksesta, että valtiovarainministeriksi valittaisiin nyt pätkäministeri syksyn puoluekokoukseen saakka, jolloin Sipilälle valitaan seuraaja.

Kaikkonen ei ole vielä kertonut, pyrkiikö hän puheenjohtajan paikalle. Keskustan ylimääräinen puoluekokous on 7. syyskuuta Kouvolassa.

Keskusta on saamassa uuteen hallitukseen viisi ministeriä.

Uutissuomalaisen tietojen mukaan elinkeinoministeriksi olisi nousemassa Katri Kulmuni ja tiede- ja kulttuuriministerin salkun ottaisi Annika Saarikko.

Puolustusministerin salkku olisi menossa Mikko Savolalle, ja maa- ja metsätalousministerin paikasta kilvoittelevat Jari Leppä, Hannakaisa Heikkinen ja Anne Kalmari. Raskaana olevan Saarikon äitiysloman ajaksi ministeriksi nousisi Hanna Kosonen.

Andersson nousemassa opetusministeriksi

Myös vasemmistoliiton ministerivalinnat on määrä tehdä tänään. Vasemmistoliitto on järjestänyt neuvoa-antavan jäsenäänestyksen hallitukseen menosta. Virallinen päätös hallitukseen osallistumisesta tehdään eduskuntaryhmän ja puoluevaltuuston yhteiskokouksessa iltapäivällä.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson on kertonut, että häntä kiinnostaa etenkin opetusministerin salkku. Andersson saanee toiveensa läpi, joten sosiaali- ja terveysministeriksi noussee mahdollisesti Aino-Kaisa Pekonen tai Hanna Sarkkinen. Riihimäkeläinen Pekonen on vasemmistoliiton sote-osaaja, mutta alueellinen edustavuus voi puhua oululaisen Sarkkisen puolesta.

Lue myös:

    Uusimmat