Ministeri Lintilä kertoi MTV:lle, miksi myös suurituloiset saavat sähkötukea eikä tukea voinut kohdistaa pienituloisille: "Tästä tulee vaikea kokonaisuus"

Millaista energiatukea hallitus tarjoaa? Vieraana ministeri Lintilä 9:09

Hallitus sai esityksensä sähkötuesta valmiiksi. Tukea eivät saa kotitaloudet, joilla on kymmenen senttiä kilowattitunnilta halvemmat sähkösopimukset. 

Sähkötuki korvaisi sähkölaskun omavastuun ylittävästä osuudesta 50 prosenttia. Omavastuuosuus on 90 euroa ja maksimituki 700 euroa. 

– Tämä on se pohja, joka nyt lähtee lausuntokierrokselle, ja lausuntokierroksen jälkeen vielä tarkistellaan näitä parametreja, mutta nämä ovat ne peruspaalut tähän, MTV:n Huomenta Suomessa tiistaiaamuna vieraillut elinkeinoministeri Mika Lintilä sanoo.

Tuki laskettaisiin neljältä talvikuukaudelta. Perusteina käytettäisiin määrän suhteen marras-joulukuun käyttöä ja hinnan suhteen marras-, joulu- ja tammikuuta.

Lintilän mukaan tammikuu otettiin mukaan, koska haluttiin huomioida myös niin sanotut väliinputoajat, eli kotitaloudet, jotka ovat vuodenvaihteessa joutuneet vaihtamaan kalliimpaan sähkötoimittajaan.

"Tulee olemaan verrattain vaikea kokonaisuus"

Tuen piiriin eivät kuuluisi ne kotitaloudet, joilla on kymmenen senttiä kilowattitunnilta halvemmat sähkösopimukset.

Pörssisähkössä, jossa hinta vaihtelee, hinta saadaan kokonaishinnan kautta, Lintilä sanoo.

– Kyllä tämä tulee olemaan verrattain vaikea kokonaisuus, mutta se tieto ja ymmärrys mikä meillä tilanteesta tällä hetkellä on niin tämä pystytään hallita.

Sähkötukea myös suurituloisille

Tukea saattavat saada myös ne, joka eivät sitä tulojensa puolesta tarvitse.

– Varmasti käy näinkin, mutta korvausprosentti on 50, mikäli se olisi ollut korkeampi, se olisi vielä enemmän hyödyttänyt suurempituloisia, Lintilä sanoo.

Sähköyhtiöt tekevät hyvityksen laskussa, eikä ihmisten varallisuus- ja tulotietoja ei ole mahdollista antaa sähköyhtiöille, sanoo Lintilä.

– Tästä tulee se ongelma. Nykyinen laki on yksilönsuojan osalta hyvin tiukka.

Vähentääkö tuki ihmisten kannustimia säästää sähköä ja onko tämä huomioitu? Jutun alussa olevalta videolta voit katsoa koko haastattelun.

Lue myös:

    Uusimmat