Mainos

Milosevic pidätettiin tänään

Jugoslavian entisen presidentin Milosevicin kuulustelut aloitettiin tänään. Hän kiistää kaikki syytökset.

Slobodan Milosevic

Jugoslavian entinen presidentti Slobodan Milosevic pidätettiin varhain aamulla ja vietiin tutkintavankeuteen Belgradissa. Milosevicia kuulusteltiin alustavasti jo tänään. Ensimmäisessä käsittelyssä tehtiin päätös Milosevicin pidättämisestä 30 päivän ajaksi.

Milosevicin asianajaja Toma Fila ilmoitti valittavansa päätöksestä tänään. Kolmen tuomarin lautakunta käsittelee valituksen ja tekee päätöksensä kahden vuorokauden aikana. Filan mukaan Milosevic on myös kiistänyt kaikki syytökset ja haluaa puolustaa itseään.

Entistä presidenttiä ei ole vielä asetettu virallisesti syytteeseen. Syyttäjän on ensin suoritettava rikostutkinta, josta saatavan näytön perusteella hän päättää syytteeseen asettamisesta.

Milosevic joutunee oikeuden eteen kotimaassaan. Tänään ei ollut tietoa Jugoslavian hallituksen mahdollisista aikeista lähettää hänet YK:n sotarikostuomioistuimen eteen Haagiin. Baticin mukaan tuomio olisi viidestä viiteentoista vuotta vankeutta, jos Milosevic katsotaan syylliseksi niihin rikoksiin, joista häntä Jugoslaviassa syytetään.

Antautui vapaaehtoisesti

Yli yön kestänyt piiritys Milosevicin loistoasunnon ympärillä Belgradissa päättyi Jugoslavian viranomaisten mukaan rauhallisesti. Milosevicin kerrottiin antautuneen vapaaehtoisesti, jotta verenvuodatukselta vältyttiin.

Pidätysaikaan Milosevicin asunnolta kuuluneet laukaukset ampui ilmeisesti Slobodan Milosevicin tytär Marija. Kiihtyneessä mielentilassa ollut Marija Milosevic ampui hallussaan olleella aseella ympärilleen, kun poliisit olivat vieneet hänen isänsä mukanaan, kertoi Serbian sisäministeri Dusan Mihajlovic paikallisen radioaseman haastattelussa.

Myös Slobodan Milosevic itse oli varsin sekavassa mielentilassa jossain vaiheessa yötä, kertoi Serbian varapääministeri Zarko Korac Britannian yleisradioyhtiön BBC:n haastattelussa. Koracin mukaan Milosevic oli uhannut tappaa asunnossa olleet vaimonsa ja tyttärensä. Marija ja hänen äitinsä Mira Milosevic jäivät asunnolle, jonka ympärillä käynyt kuhina alkoi aamun valjetessa hälvetä.

Perusteena 26. pykälä

Milosevicin pidätyksen perusteena ovat epäilyt vallan väärinkäytöstä ja talousrikoksista, Serbian sisäministeriö ilmoitti tiedotteessaan. Milosevicin epäillään rikkoneen Jugoslavian rikoslain 26:tta pykälää.

Pykälän mukaan "se, joka on syyllistynyt rikokseen tai käyttänyt jotakin järjestöä, ryhmää...tai muuta rikollista organisaatiota, on vastuussa kaikista rikollisista teoista, jotka johtuvat näiden organisaatioiden rikollisista suunnitelmista, ja häntä rangaistaan kuin hän olisi suorittanut nämä teot itse, riippumatta siitä, oliko hän suoraan tekemisissä...näiden tekojen kanssa."

Kolmea muutakin samoista rikoksista epäiltyä maan johtoon kuulunutta tullaan kuulustelemaan. Heidän joukossaan ovat entiset Jugoslavian varapääministerit Nikola Sainovic ja Jovan Zebic.

Onnistuminen oli epävarmaa

Jugoslavian hallituksen neuvotteluryhmä yritti viime yönä tuntikausia taivutella Milosevicia antautumaan. Neuvotteluista saatiin ristiriitaisia tietoja. Vain paria tuntia ennen antautumista Milosevicin liittolainen kertoi, että viimeinen mahdollisuus tilanteen rauhanomaiseen ratkaisemiseen olisi epäonnistunut.

Sisäministeri Zoran Zivkovic ei etukäteen ollut kovin toiveikas sen suhteen, että Milosevic taipuisi neuvotteluissa. Entinen presidentti oli julistanut, ettei hän lähde elävänä vankilaan. Edellisyön kaksi pidätysyritystä epäonnistuivat, kun Milosevicin kannattajista koostuva henkivartiokaarti kävi tulitaistelun poliisien kanssa.

Belgradilaisten mielipiteet olivat sunnuntaina jakautuneita pidätyksen suhteen. Monien mielestä päivän uutiset olivat hyviä - suuri osa ihmisistä olisi toivonut pidätystä jo aiemmin. Toiset taas puolustivat entistä presidenttiä.

-Minun käy Sloboa (Milosevic) niin sääliksi. Hän tarkoitti hyvää, 73-vuotias eläkeläinen Gospava sanoi.
(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.