Millainen uhka perussuomalaiset on muille puolueille? Pöllöraati arvioi vaaliasetelmia: "Potentiaalia tällaisille vallan keikauksille"

1:39
Millaista roolia politiikka näyttelee jalkapallon EM-kisoissa? Pöllöraati arvioi tulevien kisojen asetelmia

Tuore kuntavaalimittaus povaa kokoomukselle menestystä tulevissa kuntavaaleissa. Pöllöraati pitää perussuomalaisia kuitenkin potentiaalisena uhkana muille isoille puolueille.

Ylen tuoreen gallupin mukaan kokoomus lähtee ennakkosuosikkina kohti kuntavaaliviikonloppua. Toisena tulee perussuomalaiset ja kolmatta sijaa hallitsee pääministeripuolue Sdp.

Maaseudun tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppaisen mukaan kokoomuksen nousu ykköspaikalle yllättää todennäköisesti jopa puolueen johtaja Petteri Orpoa.

– Jollain tavalla vielä muutama kuukausi sitten pohdittiin, että tuleeko tästä oppositiopolitiikasta mitään perussuomalaisten varjossa, Kemppainen kommentoi perjantain Pöllöraadissa.

MTV Uutisten politiikan toimittaja Alec Neihum muistuttaa, että kokoomus on suosittu erityisesti isoissa kaupungeissa. Näissä paikoissa äänimäärä ei välttämättä kuitenkaan tarkoita sitä, että ne muuttuvat paikoiksi.

– Perussuomalaiset on varmasti toinen voittaja siinä mielessä, että pienemmissä kunnissa he saavat valtuustosta näitä paikkoja ja monia valtuustoja tietyllä tapaa haltuun.

Politiikan toimittaja Jari Korkin mukaan keskusta tulee pärjäämään tietyllä tapaa kuntavaaleissa, vaikka kannatus jäisikin alhaiseksi.

– Todennäköisesti keskusta on edelleen paikkamäärillä näidenkin vaalien jälkeen Suomen suurin puolue, vaikka ääniprosentti jäisi hyvinkin alhaiseksi.

Perussuomalaiset ovat saaneet tänä keväänä kokoon aiempaa enemmän ehdokkaita.

Kemppaisen mukaan perussuomalaiset haastaa kokoomusta niin pääkaupunkiseudulla kuin maakunnissakin.

– Maahanmuuttajakysymykset pääkaupungissa saattavat olla vieläkin tällä hetkellä akuutimpia Halla-ahon ottaa esille, kuin muualla.

Perussuomalaiset on pöllöraadin mukaan maakunnissa haastaja myös keskustalle.

– Jo aikoinaan Timo Soinin kaudella on ollut tällaisia ilmiöitä kuntavaaleissa, että on joitain pieniä kuntia Suomessa, joissa perussuomalaiset on ikään kuin vallannut keskustalta näitä asemia. Ihan yhtälailla se on mahdollista nyt ja varmaan todennäköisempää, Korkki arvioi.

Neihumin mukaan ilmiö voi nousta esille erityisesti seutukaupungeissa.

– Niissä on se suurin potentiaali tällaisille vallan keikauksille.

Samalla Neihum kuitenkin muistuttaa, että kuntavaalien teemat, ehdokasasettelut ja puolueiden kannatuslukemat vaihtelevat laajalti kunnittain.

– Kuntavaalit ovat sadat vaalit yhtä aikaa ja eri kunnissa käydään hirveän erilaisia keskusteluja.

Pöllöraati otti Uutisaamussa kantaa myös jalkapallon EM-kisoihin. Näkyykö politiikka jotenkin kentällä tai katsomoissa? Katso keskustelu videolta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja