Miljardeja tienannut liikemies on lahjoittanut koko omaisuutensa ja asuu 89-vuotiaana vaatimattomasti kaksiossa: "Rikkaana kuoleminen olisi häpeällistä"

89-vuotias amerikkalainen liikemies Chuck Feeney on onnistunut lahjoittamaan lähes koko omaisuutensa – noin yhdeksän miljardia dollaria – hyväntekeväisyyteen. Miehen erikoisesta elämäntehtävästä kertoo BBC.

Feeney syntyi laman aikaan 1930-luvulla tavalliseen irlantilaisamerikkalaiseen työläisperheeseen New Jerseyssä Yhdysvalloissa. Hänen äitinsä oli sairaanhoitaja ja isänsä vakuutusvirkailija.

Miljardit kertyivät duty free -tuotteilla

Feeney kerrytti omaisuutensa verovapaiden eli niin sanottujen duty free -tuotteiden myynnin parissa.

Luksustuotteita myynyt Feeney asetti itselleen tavoitteen: koko omaisuus tulee saada lahjoitetuksi pois ennen kuolemaa.

Siinä mies on nyt onnistunut Atlantic Philanthropies -hyväntekeväisyysjärjestönsä avulla.

– Feeney luki elämänsä varrella Carnegien kirjoittaman "Varallisuus" -esseen. Hän vaikuttui siitä kovin. Tekstissä todetaan, että rikkaana kuoleminen on häpeällistä, kertoo Feeneyn elämäkerran kirjoittanut Conor O'Clery.

Belfastin yliopisto sai miljoonia

Atlantic Philanthropies on keskittynyt tukemaan lähinnä terveyttä, koulutusta ja ihmisoikeuksia.

Feeney matkusti elämänsä aikana paljon tutkiakseen, mitkä ovat parhaita lahjoituskohteita.

Yksi eniten lahjoituksia saaneista kohteista on Belfastin yliopisto, joka sai yksittäisenä lahjoituksena 24 miljoonaa dollaria ja näiden lisäksi stipendilahjoituksia 132 miljoonan edestä vuosina 1993-2015.

Feeney muutti kaksioon vaimonsa kanssa

Feeney ei suinkaan ole hankkinut itselleen luksuspalatsia. Hän asuu vaimonsa Helgan kanssa vaatimattomasti kaksiossa San Franciscossa.

Conor O'Cleryn mukaan Feeney on nyt "erittäin tyytyväinen" saatuaan päätökseen 40-vuotisen elämäntehtävänsä lahjoitusten saralla.

Alla olevasta tviitistä näet Chuck Feeneyn kuvan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja