Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Miksi krapulat pahenevat iän myötä?

Julkaistu 19.08.2012 11:00(Päivitetty 22.08.2012 10:29)

Kosteita bileiltoja seuraavat krapula-aamut pahenevat vuosi vuodelta, sillä vanhentuminen vaikuttaa kehon kykyyn käsitellä alkoholia.

Ovatko krapulat kovempia oikeasti iän myötä, vai onko kyseessä vain mielikuvituksen tekemät temput? Totta se on, ettei vanheneva keho kestä kovin montaa kierrosta drinkkejä illan aikana.

– Kriittiset entsyymit, jotka pilkkovat alkoholia, menettävän osan tehostaan kehon vanhentuessa, kertoo metabolismin asiantuntija Jim Schaefer New Yorkin Schenectady Union Collegesta msnb.comille.

Tärkeät entsyymit, kuten ALDH (asetaldehydidehydrogenaasi) ja ADH (alkoholidehydrogenaasi) hajottavat porrastetusti alkoholin erilaisiksi hajoamistuotteiksi, jotta se poistuisi elimistöstä. Ikääntyminen vaikuttaa myös näiden entsyymien tehoon.

– Hajoamistuote aseltahydin on väitetty olevan yksi myrkyllisimmistä kemikaaleista, joka vaikuttaa krapulan voimakkuuteen. Jos ADH-tasot heikentyvät, krapuloista tulee pahempia, Schaefer selittää.

Schaeferin mukaan halpoja alkoholituotteita ei käsitellä yhtä hyvin kuin kalliimpia tuotteita, joten ne aiheuttavat todennäköisemmin krapulan. Hän muistuttaa, että emme voi vaikuttaa maksamme vanhentumiseen, mutta voimme suojella sitä myrkyiltä, jotka aiheuttavat pulmia ruoansulatukseen ja aineenvaihduntaan.

Lähde: msnb.com

Kuva: Shutterstock

Lisää aiheesta:

Kärsitkö matkapahoinvoinnista? Yllättävä keino voi helpottaa oloaAkis on kouluttanut kokkeja suomalaisravintoloihin yli 30 vuotta – kaikki lähtee intohimostaPitkään jatkuneella unettomuudella huolestuttavia seurauksia – "Voi olla varhainen varoitusmerkki"Löytyykö jo? Nämä varusteet autossa pitää nyt ollaKertooko ajatusviiva tekoälyn käytöstä? Näin kommentoivat asiantuntijatÄlä tee tätä joulutorttuvirhettä
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • Eilen19:09
    Terveys ja hyvinvointi

    Kärsitkö matkapahoinvoinnista? Yllättävä keino voi helpottaa oloa

  • Eilen17:32
    Ruoka

    Akis on kouluttanut kokkeja suomalaisravintoloihin yli 30 vuotta – kaikki lähtee intohimosta

  • Eilen14:15
    Unettomuus

    Pitkään jatkuneella unettomuudella huolestuttavia seurauksia – "Voi olla varhainen varoitusmerkki"

  • Eilen11:33
    Auton varusteet

    Löytyykö jo? Nämä varusteet autossa pitää nyt olla

  • Eilen09:07
    Tekoäly

    Kertooko ajatusviiva tekoälyn käytöstä? Näin kommentoivat asiantuntijat