Miksi krapulat pahenevat iän myötä?

Kosteita bileiltoja seuraavat krapula-aamut pahenevat vuosi vuodelta, sillä vanhentuminen vaikuttaa kehon kykyyn käsitellä alkoholia.

Ovatko krapulat kovempia oikeasti iän myötä, vai onko kyseessä vain mielikuvituksen tekemät temput? Totta se on, ettei vanheneva keho kestä kovin montaa kierrosta drinkkejä illan aikana.

– Kriittiset entsyymit, jotka pilkkovat alkoholia, menettävän osan tehostaan kehon vanhentuessa, kertoo metabolismin asiantuntija Jim Schaefer New Yorkin Schenectady Union Collegesta msnb.comille.

Tärkeät entsyymit, kuten ALDH (asetaldehydidehydrogenaasi) ja ADH (alkoholidehydrogenaasi) hajottavat porrastetusti alkoholin erilaisiksi hajoamistuotteiksi, jotta se poistuisi elimistöstä. Ikääntyminen vaikuttaa myös näiden entsyymien tehoon.

– Hajoamistuote aseltahydin on väitetty olevan yksi myrkyllisimmistä kemikaaleista, joka vaikuttaa krapulan voimakkuuteen. Jos ADH-tasot heikentyvät, krapuloista tulee pahempia, Schaefer selittää.

Schaeferin mukaan halpoja alkoholituotteita ei käsitellä yhtä hyvin kuin kalliimpia tuotteita, joten ne aiheuttavat todennäköisemmin krapulan. Hän muistuttaa, että emme voi vaikuttaa maksamme vanhentumiseen, mutta voimme suojella sitä myrkyiltä, jotka aiheuttavat pulmia ruoansulatukseen ja aineenvaihduntaan.

Lähde: msnb.com

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja