Maailmanmestareiden ja olympiavoittajien unelmaliitot kaatuvat toinen toisensa jälkeen. Viihdeuutiset selvitti, mikä urheilijoiden liittoja kaihertaa ja kuinka urheilijat voisivat välttää avioliiton kariutumisen.
Sieviset, Kurrit, Myllylät, Häkkiset… Huippu-urheilijoiden avioliittoja kaatuu tämän tästä, mutta minkä vuoksi? Tyypillisesti pari pistää lusikat jakoon urheilijan kilpauran päättymisen jälkeen. MTV:n Viihdeuutisten haastatteleman psykologi Kari Kiianmaan mukaan urheilijoiden liittoja koettelee vuosia jatkunut tilanne, jossa koko perhe elää urheilijan uran ehdoilla ja puolison pitää sivuttaa omat toiveensa.
- Se on aika tyypillistä, että se ero tapahtuu nimenomaan kilpauran jälkeen. Silloinhan elämä muuttuu hyvin toisenlaiseksi. Yksi asia siinä on se, että puoliso on joutunut aika lailla venymään ja jopa uhrautumaan sen takia, että huippu-urheilijan elämä on sellaista menemistä, ja se edellyttää kumppanilta kaikenlaista.
Kun urheilija jää eläkkeelle, koko perheen elämänrytmi muuttuu toiseksi. Omat tarpeensa vuosia syrjään sysänneessä puolisossa uusi tilanne saattaa herättää tarpeen saada hyvitystä menetetyistä mahdollisuuksista. Jotta parisuhde selviytyisi muutoksesta, suhteen säännöt pitää luoda uudestaan.
- Käytännössä se on kuitenkin usein aika vaikeaa. Sen takia se ero tulee vaihtoehtona. Se on yritys ratkaista elämäntilannetta, johon ei ole tyytyväinen. Kuten muillakin ihmisillä, eron tavoitteena on muuttaa elämää paremmaksi. Se on aika tyypillistä, että tuollainen selkeä elämänmuutos tuottaa ne olosuhteet, jossa se ero sitten tapahtuu, Kiianmaa arvioi.
Ja he elivät onnellisena elämänsä loppuun asti ...?
Suomessa huippu-urheilijat puolisoineen ovat korviketta omille kuninkaallisille ja suurille elokuvatähdille. Huippu-urheilijoiden kullat ovat usein esillä elämän huippuhetkillä. Puolisot poseeraavat lehdissä vauva- ja hääuutisten lisäksi, kun urheilija on saanut kultamitalin, tehnyt huippusopimuksen menestysjoukkueen kanssa tai muuten saavuttanut suurta menestystä. Elämä huippu-urheilijankin rinnalla on kuitenkin paljon muuta kuin samppanjaa ja päivänpaistetta. Psykologi palauttaa urheilijoiden "unelmaliittoja" kadehtivat maanpinnalle.
- Suurin osa avioliitosta on kuitenkin sitä arkipäivän elämää. Jos haluaa kokea sellaista tunne-elämän tyydytystä, niin pitää ymmärtää, miten se tapahtuu. Pelkkä odotus siitä, että toinen tekee onnelliseksi, ei tule toimimaan. Saduissa prinssi ja prinsessa elävät onnellisena elämänsä loppuun asti, mutta todellisuus on valitettavasti toisenlainen. Avioitumisen jälkeen ei vain eletä onnellisena, vaan silloin vasta aletaan rakentaa sitä suhdetta.
Pidä puolesi puoliso!
Urheilijoiden avioliitot eivät ole kuitenkaan kuolemaantuomittuja. Avainasemassa ovat urheilijoiden puolisot, joiden pitää rohkeasti pitää puolensa myös menestysvuosina.
- Pitää kiinnittää ajoissa huomiota molempien osapuolien tyytyväisyyteen. Jos liian pitkään toimitaan vaan jonkin ulkoisen asian, kuten huippu-urheilun, ehdoilla, niin silloin vääjäämättä uhkaa sellainen tilanne, että se tyytymättömyys alkaa pikkuhiljaa kasaantua. Sen takia (puolison) pitäisi muistaa tarpeeksi ajoissa huomioida itsensä. Se elämä pitäisi lähteä omasta itsestään ja omista tarpeista, eikä siitä, että näin pitää tehdä, psykologi muistuttaa.
(MTV3)