Miksi AKT hylkäsi sovintoehdotukset ja mitä nyt tapahtuu? Tästä on kyse

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto ei hyväksynyt saamiaan sovintoesityksiä: työriidan jatkuminen aiheuttaa laajoja lakkoja 1:55
AKT ei hyväksynyt sovintoehdotusta, tämä oli suurin kipupiste molemmille osapuolille.

Työntekijäliitto AKT hylkäsi sovintoehdotukset. Satama-alan lakko alkaa keskiviikkoaamuna kello 6. Lakot pysäyttävät Suomen tuonnin ja viennin valtaosin.

AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko sanoi, että sovintoehdotukset olivat sekä teksteiltään että palkankorotuksiltaan riittämättömät.

– Voisi sanoa yleisesti, ettei ihan lähelle päästy.

Työnantajapuoli olisi ollut sopuun valmis. Satamaoperaattorit ry:n toimitusjohtaja Juha Mutru sanoi kuitenkin, ettei sopimus olisi ollut kaikilta osin mieleinen heillekään.  

– Neuvotteluissa nimenomaan tämä palkka oli kaikkein vaikein kysymys. Meillekin, vaikka hyväksyimme tämän ehdotuksen, siellä oli erittäin pahoja yksityiskohtia.

Lakot lamauttavat Suomen ulkomaankauppaa.

Jopa 90 prosenttia tavarasta liikkuu meriteitse. Neuvottelujen jatkot ovat vielä hämärän peitossa. Lakot koskevat kaikkiaan noin 9 000 työntekijää.

MTV Uutisten politiikan toimittaja Antonia Berg summasi Kymmenen uutisissa, että pääkysymyksenä molemmille osapuolille ovat palkat.

– Työnantajapuoli on pitänyt hyvin tärkeänä, että noudatetaan vientiteollisuuden yleistä linjaa, mitä on jo linjattu. AKT taas on sitä mieltä, että tätä ei seurata. Puheenjohtaja Kokko sanoi, että tästä systeemistä pitäisi luopua.

Nämä lakot alkavat 

Ahtaajien lakko alkaa tänään keskiviikkona aamulla kello 6. Lakon päättymispäivää ei ole kerrottu.

Terminaalialan lakko alkaa myös keskiviikkona kello kuudelta aamulla ja kestää ensi keskiviikkoon asti.

Kuorma-autoalan sekä säiliöauto- ja öljytuotealojen lakot alkavat vuorokauden vaihtuessa. Niiden on määrä päättyä ensi tiistaina puolilta öin. Lakkoilu ei välttämättä jää tähän.

– AKT on jo ilmoittanut uusista lakoista. 1. maaliskuuta tulisi lakkoja, jotka koskisivat muun muassa linja-autohenkilökuntaa, huoltokorjaamoita ja muita.

Molemmat osapuolet ovat ilmaisseet halukkuutensa jatkaa neuvotteluja, mutta jatkoa seuraa vasta, kun sovittelija kutsuu osapuolet jälleen neuvottelupöytään.

Koko haastattelu, sekä lakkosuman hyvät uutiset, kuunneltavissa jutun alussa olevalta videolta. 

Päivitetty aikamuotoja 15.2.2023 klo 6.48.

Lue myös:

    Uusimmat