Mika Salminen vastaa Krista Kiurun koronaryöpytykseen MTV Uutisten lähetyksessä: "Ruotsi on perässä ja Norjakin samalla viivalla"

THL:n Mika Salminen arvioi, onko Suomen koronavirustilanne hallinnassa 4:05
THL:n Mika Salminen arvioi, onko Suomen koronavirustilanne hallinnassa – katso haastattelu tästä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtaja Mika Salminen kommentoi ajankohtaista koronarokotetilannetta MTV:n Kymmenen uutisten lähetyksessä. 

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru sanoi tänään Ilta-Sanomille, että Suomi on päätynyt sellaisten maiden joukkoon, jossa koronaepidemia ei ole enää hallinnassa. Hänen mukaansa yksi syy Suomen pohjoismaisittain heikkoon rokotekattavuuteen on rokotteiden pitkä annosväli.

THL:n Mika Salminen vastasi väitteisiin Kymmenen uutisten suorassa lähetyksessä. Hänen mielestään tilanne ei ole "hirvittävän huono".

– Annosväli on tosiaan pidempi, mikä tietenkin johti siihen, että toisia annoksia päästiin hitaammin antamaan. Nyt tämä ei enää pidä paikkaansa, että oltaisiin aivan perässä.

– Ruotsi on perässä ja Norjakin samalla viivalla. Viimeaikoina on petrattu, Salminen sanoo.

Koronavirus kiertää edelleen väestössä. Salminen pitää melko varmana, että rokottamattomat sairastuvat ennemmin tai myöhemmin.

2–3:n rokotusannoksen antama suoja on THL-johtajan mukaan erittäin hyvä myös uusimpien tutkimustulosten valossa. 

Katso Mika Salmisen haastattelu yllä olevalta videolta.

Koronapassin käyttö ontuu

Salmiselta kysyttiin myös koronapassien toimivuudesta. Koronapassien myötä ravintolat ovat voineet pitää oviaan pidempään auki ja ottaa enemmän asiakkaita.

Salmisen mukaan toiminta on ollut vaihtelevaa ravintoloiden keskuudessa, ja aluehallintoviranomaiset ovat saaneet ilmoituksia kirjavista käytännöistä. 

– Jotkut ravintolat ovat käyttäneet koronapassia kuten pitääkin, eli se on joka päivä käytössä koko ajan. Valitettavasti on niinkin, että sitä käytetään vain silloin tällöin, vaikka vain viikonloppuna.

– Se ei kyllä toimi. Se ei tuota turvaa, joka siihen on ajatuksena sisäänrakennettu.

Lue myös:

    Uusimmat