Mainos

Mikä on Notre Dame? 850-vuotiaaseen, arkkitehtuurisesti ja poliittisesti tärkeään rakennukseen mahtuu käsittämätön määrä historiaa

0:41
Video: Pariisilaiset lauloivat hymniä Notre Damen katedraalin ulkopuolella

Historiallinen Notre Dame vaurioitui pahoin maanantai-iltana syttyneessä tulipalossa. Rakennus on saanut nyt kenties enemmän huomiota, kuin koskaan aiemmin sen 850-vuotisessa historiassa. Historiallisen katedraalin palaminen kohahdutti ympäri maailman.

Notre Damen osittainen tuhoutuminen on suuri arkkitehtoninen menetys. Katedraalia on pitkään pidetty yhtenä goottilaisen arkkitehtuurin tunnusmerkeistä.

Pariisin piispa Maurice de Sully aloitti vuosikymmeniä kestäneet rakennustyöt vuonna 1160. Vaikka rakennustyöhön osallistui lukemattomia muurareita ja rakennusmiehiä, virallisesti katedraali valmistui vasta vuonna 1345.

Useiden työntekijöiden ansiosta Notre Damessa näkyy laajasti myös yksilöllistä ilmaisua rakenteisiin kaiverrettujen ornamenttien kautta.

Ornamenttien ja koristeiden monimuotoisuus on herättänyt laajaa mielenkiintoa ja antanut korvaamatonta tietoa siitä, miten aikakauden ihmiset ajattelivat, tunsivat ja työskentelivät Euroopassa.

Yksi merkittävimmistä goottilaisista rakennuksista

Notre Dame ei silti ole ensimmäinen esimerkki goottilaisesta arkkitehtuurista. Titteli kuuluu niin ikään Pariisissa sijaitsevalle Saint-Denis’n basilikalle, johon on haudattu lähes kaikki Ranskan kuninkaat.

Basilikan isot ikkunat ja ohuet, terävät kaaret innoittivat arkkitehtejä. Tämän seurauksena Pohjois-Ranskaan rakennettiin useita goottilaisia katedraaleja. Notre Dame on yksi niistä.

Katedraalien arkkitehtuurissa on käytetty runsaasti korkeita tiloja, koristeiden kirjoa sekä värjättyä lasia valoefektien luomiseksi.

Notre Dame on tunnettu muun muassa pyöreistä ruusuikkunoistaan. Lasimaalausikkunoiden läpimitta on lähes 13 metriä. On vielä epäselvää, kuinka pahasti ne tuhoutuivat viimeöisessä palossa.

Jälleenrakentaminen ei ole yllättävää

Tulipalo aiheutti suuria tuhoja. 

Katedraalin katto romahti osin ja keskitorni kaatui tuhansien Pariisilaisten haukkoessa henkeä katedraalin liepeillä.

On jopa ironista, että palon syttymissyyn on arveltu liittyvän katedraalin kunnostustöihin.

Ottaen huomioon, kuinka tärkeä symboli Notre Dame on, ei ole yhtään yllättävää, että presidentti Emmanuel Macron on jo ilmoittanut katedraalin uudelleenrakentamisesta.

Notre Damen arkkitehtuurista kertoo muun muassa CNN

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja