Mikä aiheutti reiän avaruusalukseen? Kansainvälisellä avaruusasemalla "ennenkuulumaton" operaatio – kosmonautit tutkivat vioittunutta alusta ulkoapäin

Kansainvälisen avaruusaseman kosmonautit aikovat tutkia avaruusalukseen elokuussa tullutta reikää. Vielä toistaiseksi ei virallisesti tiedetä, mikä reiän aiheutti, kertoo BBC.

Sojuz MS-09 -avaruusalus on tällä hetkellä kytkettynä Kansainväliseen avaruusasemaan. Venäläiset Kosmonautit aikovat viettää noin kuusi tuntia avaruusaseman ulkopuolella ottaakseen selvää, mikä aiheutti reiän kesällä avaruuteen laukaistuun alukseen.

Ennenkuulumaton avaruuskävely

Nasan mukaan kosmonautit aikovat leikata kantoraketin lämpöeristystä ja suojakuorta puukolla löytääkseen reiän ulospääsytien. Löydökset tuodaan maahan tutkittavaksi.

Kyseessä on kuitenkin äärimmäisen hankala operaatio, koska kantorakettia ei ole suunniteltu korjattavaksi avaruudesta käsin. Venäjän avaruusjärjestö Roscosmoksen johtaja Dmitri Rogozin kuvaili kosmonauttien avaruuskävelyä ennenkuulumattoman monimutkaiseksi.

Reikä paikattiin teipillä

Reikä avaruusaluksessa huomattiin, kun Kansainvälisen avaruusaseman ilmanpaine laski.

Avaruusaseman työntekijät paikkasivat reiän tuolloin teipillä ja arvioivat, että reiän on saattanut aiheuttaa jokin nopeasti avaruudessa liikkunut kivensiru, joka on osunut rakettiin. Nyt tämä teoria on kuitenkin suljettu pois.

Venäjän viranomaiset arvioivat, että reikä on saattanut tulla avaruusalukseen poraamisen vuoksi ja se on saatettu tehdä tahallisesti. On mahdollista, että avaruusalus vahingoittui testaamisen aikana, mutta alusta vahingoittanut taho ei uskaltanut raportoida virheestään.

Lue myös:

    Uusimmat