Venäläinen kosmonautti sai avaruuskävelyllään viestin, jollaista avaruudessa ei halua kuulla: "Lopeta kaikki ja aloita paluu välittömästi"

Kosmonautti joutui kiireellisesti lopettamaan työskentelynsä ISS:n ulkopuolella.

Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallintovirasto Nasa kertoi viikonloppuna erityislaatuisesta ongelmasta, joka ilmeni venäläisten kosmonauttien, Oleg Artemjevin ja Denis Matveevin avaruuskävelyllä kansainvälisen avaruuaseman ulkopuolella.

Artemjevin oli asentamassa aluksen ulkopuolelle kameraa, kun avaruuspuvussa huomattiin akkuvirtaongelma. Tämän vuoksi Artemjev hälytettiin välittömästi palaamaan takaisin ilmaluukkuun.

– Lopeta kaikki ja aloita paluu välittömästi, kuuluvat ohjeet venäjäksi radiosta.

Videolta on nähtävissä, kuinka Artemjev palaa välittömästi takaisin.

Venäjän avaruusjärjestö ei ole kommentoinut tilannetta lainkaan medialle. Nasa kommentoi myöhemmin, että tilanteesta selvittiin säikähdyksellä.

Venäjän avaruusjärjestö on kertonut irtaantuvansa kansainvälisestä avaruusasemasta vuonna 2024. Venäjä on kertonut perustavansa avaruuteen oman aseman.

Italialainen astronautti kohtasi avaruuskävelyllä kriittisen vesivuodon

Vaaratilanteet kansainvälisellä avaruusasemalla ovat harvinaisia mutta mahdollisia.

Avaruudessa voi käydä huonosti jos esimerkiksi puku rikkoutuu,  kiinnitys ISS:ään katkeaa tai työskentelyssä tapahtuu totaalinen uupuminen. 

Avaruudessa voi myös kirjaimellisesti hukkua. Näin olisi voinut käydä pahimmassa skenaariossa vuonna 2013 italialaisastronautti Luca Parmitanolle.

Nasa joutui keskeyttämään avaruuskävelynsä, koska Parmitanon kypärässä todettiin kesken kävelyä vesivuoto.

Vuoto oli kriittinen, eikä Parmitano kyennyt näkemään eikä kuulemaan tiimiään veden takia. Parmitano pääsi lopulta takaisin ISS:n sisään toisen astronautin Christopher Cassidyn autettua.

Video: Nasa

Lue myös:

    Uusimmat