Mika Aaltolalta selitys kohauttaneeseen Elämäni Biisi -tarinaansa – "Elvytyskieltoa pitää aina kunnioittaa"

Aaltola ja Haavisto kritisoivat toisiaan 2:55
Mika Aaltola: Haavisto puuttui ulkoministerinä Nato-lausuntoihin: "Sen voi lukea painostamiseksi" (Video 10.10.)

Presidenttiehdokas Mika Aaltola kertoi lauantaina Ylen Elämäni biisi -ohjelmassa tarinan miehestä, joka elvytti puolisonsa, vaikka tällä oli elvytyskielto. Nyt Aaltola selittää paheksuntaa aiheuttanutta tarinaa TikTokissa.

Elvytyskieltoa on aina kunnioitettava, linjaa presidentiksi pyrkivä Mika Aaltola TikTok-videossa.

Taustalla on viime lauantain Elämäni biisi -ohjelma, jossa Aaltola esiintyi neljän muun presidenttiehdokkaan ohella.

Aaltola kertoi Samuli Putron Olet puolisoni nyt -kappaleeseen liittyen tarinan iäkkääästä miehestä, joka oli soittanut Aaltolalle.

Aaltolan mukaan miehen vaimo oli mennyt taannoin tajuttomaksi. Paikalle tullut ambulanssihenkilökunta oli todennut, että vaimolla on elvytyskielto.

Mies oli kuitenkin elvyttänyt vaimonsa itse ja ajanut ambulanssin perässä sairaalaan. Aaltola kertoi kehuneensa miestä sankarillisesta teosta.

Tarina herätti sosiaalisessa mediassa paheksuntaa ja ihmettelyä siitä, kannustaako Aaltola ihmisiä olemaan kunnioittamatta elvytyskieltoa.

Nyt Aaltola kommentoi asiaa lyhyessä TikTok-videossa.

– Elvytyskieltoa pitää aina kunnioittaa, potilaan omaa tahtoa. Suomen terveydenhoito tekee hienoa työtä. Tarinani ei liittynyt millään tavoin siihen, Aaltola toteaa.

– Lääkärin määräämä elvytyskielto tuli miehelle vähän yllätyksenä, Aaltola kuvailee.

Saattohoitolääkäri ihmetteli IL:ssä

Esimerkiksi Oikeus Arvokkaaseen Kuolemaan ry:n puheenjohtaja, saattohoitolääkäri Juha Hänninen ihmetteli Aaltolan tarinaa Iltalehdelle.

Elvytyskielto on ihmisen ilmaisema oma tahto, jota viranomaisten täytyy noudattaa potilaslain mukaan. Jos ihminen on ilmaissut tahtonsa, hän on ajatellut, että jos tällainen tilanne tulee, hän ei halua siitä toipua, jolloin en näe tässä sankarillisuutta, Hänninen sanoi.

Sitähän tarinassa ei kerrota, miksi tämä henkilö on tehnyt elvytyskiellon. Ymmärrän sen miehen teon, mutta sitä en ymmärrä, miksi Mika Aaltola lähtee tätä ylistämään televisiossa!

Elvytyskiellon lisäksi julkisuudessa on viime aikoina puhuttu myös eutanasiasta, jonka sallimista koskevaan kansalaisaloitteeseen kerätään jälleen nimiä.

Presidenttiehdokas Mika Aaltola linjasi Suomen Kuvalehden henkilökuvassa, ettei eutanasiaa pidä hänen mielestään laillistaa Suomessa.

Ei, mieluummin saattohoito kuntoon. Jos eutanasia laillistetaan, siinä voidaan lipsua vaarallisille vesille. Esimerkiksi vanhukset voidaan alkaa nähdä taakkana yhteiskunnalle, Aaltola kommentoi.

Lue myös:

    Uusimmat