Mainos

Migreeniin yhä halvempia ja parempia lääkkeitä

Jo neljä viidestä migreenipotilaasta saa apua uusista täsmälääkkeistä. Lääkkeet ovat kehittyneet ja halventuneet. Migreeni iskee usein kovan stressin lauettua. Suklaa ei ole niin syyllinen migreenikohtauksen syntyyn, kuin on luultu.

Jo neljä viidestä migreenipotilaasta saa apua uusista täsmälääkkeistä. Nopeasti vaikuttavat lääkkeet ovat tulleet yhä useamman migreenikivuista kärsivän ulottuville, sillä niiden hinnat ovat pudonneet muutamassa vuodessa, ylilääkäri Markus Färkkilä sanoo. Hän työskentelee Helsingin yliopistollisen keskussairaalan neurologian poliklinikalla.

Migreenin täsmälääkkeitä on Suomessa myynnissä kolme valmistetta. Halvin kerta-annos maksaa potilaalle 29 markkaa.
-Kaikki kolme lääkettä ovat turvallisia ja niillä on hyvin vähän sivuvaikutuksia. Ne eivät eroa olennaisesti teholtaan tai hinnaltaan, Färkkilä toteaa. Kaksi lääkkeistä tehoaa hyvin kahden tunnin kuluessa lääkkeen ottamisesta 70 prosentille potilaista. Yhden lääkkeen vaikutus alkaa hitaammin eli olo helpottuu noin neljän tunnin kuluessa, mutta tämän lääkkeen vaikutus saattaa kestää jopa vuorokauden. -Nopeasti vaikuttavilla kahdella lääkkeellä migreenin uusimisriski on noin 40 prosenttia eli vajaa puolet potilaista joutuu ottamaan toisen tabletin, Färkkilä toteaa.

Lääkkeiden hinnat laskeneet

Täsmälääkkeiden kerta-annoksen hinnat vaihtelevat noin 40 markasta lähes sataan markkaan sen mukaan, ottaako lääkkeen nenäsuihkeena, tablettina vai pistoksena.
-Hinnat ovat laskeneet vuodesta 1992, jolloin markkinoille tuli ensimmäinen pistoslääke. Se maksoi yli sata markkaa kappaleelta. Uudemmat lääkkeet on tuotu markkinoille 20-30 prosenttia halvemmalla kuin aiemmat, Färkkilä sanoo. Osa migreenipotilaista saa kohtauksia lähes päivittäin, joten heillä korvattavien sairaskulujen 3200 markan yläraja tulee täyteen jo maaliskuussa. Sen jälkeen lääkkeet ovat potilaalle loppuvuoden ilmaisia.

Suomalaisista noin puolella miljoonalla on tai on ollut migreeniä. Määrästä noin puolet kärsii sairaudesta aktiivisesti. Täsmälääke supistaa laajentunutta migreenisuonta ja supistaa sitä. Kun suoni palaa normaaliin kokoonsa, särky häviää.

Suklaassa ei olekaan kivun alku

Ravintoaineista alkoholi on ainoa, jonka on todettu aiheuttavan migreeniä. Muut ravintoaineet vaikuttavat yksilöllisesti, mistä syystä migreenidieeteistä on luovuttu. Färkkilän mukaan joidenkin potilaiden migreeni on lakannut, kun he ovat karsineet ruokavaliostaan joitakin aineita tai alkaneet syödä kasvisruokaa. Suklaata on perinteisesti pidetty yhtenä kohtauksen aiheuttajista. Färkkilän mukaan migreenikohtauksen alkuun liittyy usein makeanhimoa ja siten suklaata tulee syödyksi.

-Migreenikohtaus on jo tavallaan käynnistynyt, kun suklaata syödään ja niin suklaata on syytetty turhaan. Migreenipotilaiden kannattaisi Färkkilän mukaan nukkua ja ruokailla säännöllisesti, ettei verensokeri laske ja elimistön tasapaino muutu. Kohtaus iskee monasti kovan stressin lauettua. Kohtaus puhkeaa stressitason muututtu yleensä viikonloppuisin. Lihasjännityspäänsärky ja migreeni sekoitetaan usein, mutta täsmälääkkeet auttavat vain migreeniin. Jos migreenikohtauksen aikana nauttii alkoholia, kohtaus pahenee ratkaisevasti. Sen sijaan pieni alkoholimäärä voi jopa poistaa lihasjännityksestä aiheutuneen pääkivun, koska alkoholi rentouttaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.