Mies solvasi somaliäitiä Facebookissa - oikeuteen viharikoksesta

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske on päättänyt syyttää somaliäitiä Facebookissa solvannutta miestä viharikoksesta.

Miehelle luetaan maaliskuussa Helsingin käräjäoikeudessa syyte kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Lisäksi somaliäidistä kuvan julkaissutta naista syytetään kunnianloukkauksesta.

Tapaus sai alkunsa vuonna 2013, kun äiti oli ulkoilemassa pienten lastensa kanssa. Tämä oli vyöttänyt lapset hihnoilla kiinni itseensä, jotteivät lapset karkaisi äidin ulottumattomiin.

Naissyytetty otti kuvan tapauksesta ja julkaisi sen ihmettelevään sävyyn julkisilla Facebook-sivuillaan. Kuva lähti leviämään laajalle joukolle.

Miessyytetty osallistui kuvan kovasanaiseen kommentointiin.

- Hän on solvannut etnistaustaista ihmistä ilmauksilla ja nimityksillä, jotka täyttävät kyseisen rikoksen tunnusmerkistön, Kalske kertoo.

Syytetyt eivät entuudestaan tunne toisiaan. 

Kiihottaminen kansanryhmää vastaan

Rikos täyttyy kun asettaa yleisön saataville tai muutoin yleisön keskuuteen levittää tai pitää yleisön saatavilla tiedon, mielipiteen tai muun viestin, jossa uhataan, panetellaan tai solvataan jotakin ryhmää rodun, ihonvärin, syntyperän, kansallisen tai etnisen alkuperän, uskonnon tai vakaumuksen, seksuaalisen suuntautumisen tai vammaisuuden perusteella taikka niihin rinnastettavalla muulla perusteella.

Lähde: Poliisi.fi

Kiihottaminen kansanryhmää vastaan on rikosnimikkeenä harvinainen. Vuonna 2014 siitä tuomittiin kaksi ihmistä.

Oikeudenkäynti alkaa 17. maaliskuuta. Syytettä ajaa kihlakunnansyyttäjä Jenni Korvenmaa Länsi-Uudenmaan syyttäjänvirastosta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja