Mies sai pankkien asiakkaat haksahtamaan väärennettyyn pankin sivuun ja tyhjensi näiden tilit – tällaista viestiä hän käytti

8:00
Asiantuntija kertoo, miten vältyt nettihuijaukselta.

Mies tuomittiin ehdottomaan vankeuteen hänen kalasteltuaan pankkitunnuksia ja tyhjennettyään uhrien tilejä.

Rikokset tapahtuivat Espoossa vuonna 2017. Mies tai hänen tuntemattomaksi jäänyt rikostoverinsa lähetti uhreille sähköpostin, joka näytti saapuvan Danske Bankilta. Viestissä kehotettiin kirjautumaan verkkopankkiin päivitysten takia ja tarjottiin linkki verkkopankkia muistuttavalle huijaussivustolle.

– Pankki-turvallisuusosasto suorittaa päivityksiä kaikien asiakkaiden tileille, tämä päivitys on kriittinen, ja se täyttää turvallisuusvaatimukset Suomen lain edellyttämänä. Klikkaa alla olevaa linkkiä, seuraa ohjeita ja asiakaspalvelumme ottaa yhteyttä seuraavan 48h aikana. Noudattamatta jättäminen voi johtaa tukkeutumiseen verkkopankissa, oikeuden tuomissa siteerattiin sähköpostia.

Kyse oli phishing-sivustosta

Tosiasiassa sivusto keräsi sinne kirjattuja verkkopankkitunnuksia.

Tunnusten saamisen jälkeen mies soitti uhrille esittäen pankin henkilökunnan edustajaa. Näin hän sai uhrin kertomaan hänelle tunnuslukunsa. Puhelun jälkeen uhrin verkkopankki tyhjennettiin lähes täysin.

Ensimmäisen tapauksen uhri tajusi pian puhelun jälkeen, ettei kaikki ollut kunnossa, mutta hänen kirjautuessaan verkkopankkiin rahat olivat kadonneet.

Pankki sai vähennettyä tappioita

Mies teki samalla tekniikalla myös toisen vastaavan petoksen. Uhrin tililtä siirrettiin yhteensä 25 000 euroa kahdella eri tilisiirrolla, joista toisen pankki oli saanut palautettua tai jäädytettyä.

Tässä tapauksessa pankki oli ottanut uhriin yhteyttä 6 minuuttia huijauspuhelun jälkeen ja selvittänyt, oliko tämä itse tehnyt kyseiset tilisiirrot.

Oikeuden mukaan nettihuijari oli käyttänyt hyväkseen ihmisten luottamusta pankkipalveluihin.

– Puhelussa on esiinnytty asianomistajan pankin edustajana ja hyödynnetty siten asianomistajan luottamusta pankkiinsa, oikeus luonnehti rikosta.

Rikoksista ennenkin tuomitulle huijarille ehdotonta

Vuonna 1996 syntynyt mies tuomittiin petoksesta ja törkeästä petoksesta 3 kuukauden ehdottomaan vankeuteen. Tuomioon vaikutti vähentävästi miehen aiempi rangaistus, jonka yhteydessä nyt puheena ollut tuomio olisi voitu antaa.

Rahat siirrettiin jo ennestään sovitulle henkilölle, joka nosti niitä pankkiautomaatista välittömästi tilisiirron jälkeen. Hän kertoi epäilleensä asiaan liittyvän jotain rikollista, mutta kiisti tietäneensä, mistä oli kysymys.

Vuonna 1995 syntynyt mies tuomittiin tuottamuksellisesta rahanpesusta 50 päiväsakon rangaistukseen, joka hänen tuloillaan tarkoitti 600 euron sakkoa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja