Mies raiskasi naisen esineellä – sai ehdotonta vankeutta

3:12
Työryhmä ehdottaa suostumuksen puutetta raiskauksen tunnusmerkiksi. Näin asiantuntija kommentoi ehdotusta.

Mies sai ehdottoman vankeustuomion pahoinpideltyään ja törkeästi raiskattuaan naisen, jonka kanssa oli parisuhteessa.

Oulun käräjäoikeus julkaisi asiasta julkisen selosteen, jossa kerrotaan kyseessä olleen parisuhteessa olleiden henkilöiden väliset tapahtumat useissa eri tilanteissa. Teot tapahtuivat vuonna 2019.

Vakavin syytteistä koski törkeää raiskausta, jossa uhrin sukupuolielimeen tungettiin käräjäoikeuden mukaan "eräs tavanomainen esine".

Erityisen nöyryyttävää ja kärsimystä aiheuttavaa

Teon motiivina olivat oikeuden mukaan kosto, mustasukkaisuus ja uhria koskevat epäilyt. Oikeus piti mahdollisena, että teko ei ollut tekijälleen seksuaalinen teko vaan väkivaltaa.

Oulun käräjäoikeus katsoi, että kyse ei ollut törkeästä pahoinpitelystä vaan törkeästä raiskauksesta, sillä teko oli uhrista tuntunut seksuaaliselta teolta, joka loukkasi hänen seksuaalista itsemääräämisoikeuttaan.

Oikeus piti tekoa myös erityisen nöyryyttävällä tavalla tehtynä ja aiheuttaneen erityisen tuntuvaa ruumiillista kärsimystä. Tekoa edelsi pääasiassa käsin päähän ja kaulaan kohdistunut väkivalta.

– Esineen tunkeminen asianomistajan sukupuolielimeen, on täysin poikennut siitä tavasta, miten asianomistajan ja vastaajan välinen seksuaalinen kansakäyminen muulloin oli toteutunut.

– Nämä tekoon ja teko-olosuhteisiin liittyvät erityiset piirteet ovat kuitenkin juuri niitä, joiden vuoksi käräjäoikeus on päätynyt pitämään vastaajan tekoa törkeänä raiskauksena eikä raiskauksena, julkisessa selosteessa kerrotaan.

Runsaan 8000 euron korvaukset

Vuonna 1957 syntynyt mies tuomittiin törkeästä raiskauksesta, kolmesta pahoinpitelystä ja lievästä vahingonteosta 2 vuoden 8 kuukauden vankeuteen.

Lisäksi hänet määrättiin maksamaan uhrille yhteensä 8200 euroa korvauksena kivusta, särystä, muusta tilapäisestä haitasta sekä henkisestä kärsimyksestä.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

MTV Uutiset ei julkaise tekijän nimeä uhrin henkilöllisyyden suojelemiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja