Asiakas nauhoitti salaa islantilaisten huippupoliitikkojen törkeät baaripuheet: Pilkkasivat homoja, naisia ja vammaisia – "V**ut siitä ämmästä"

2:26

Islantilaismedia Stundin on julkaissut nauhoitteen kuuden oppositiopoliitikon marraskuisen baari-illan aikana käydystä keskustelusta. Islannissa juhlitaan tällä viikolla itsenäisyyden 100-vuotisjuhlaa.

Video: Nobelia ei jaeta, uskottavuus mureni, "Kulturprofilen" odottaa tuomiota vangittuna – Ruotsin akatemia lamaantui korruptio- ja seksisyytevyyhdin keskellä

Kuusi Islannin oppositiopoliitikkoa kokoontui istumaan iltaa 20. marraskuuta baariin maan pääkaupungissa Reykjavikissa. Joukossa oli muun muassa keskustapuolueeseen kuuluvat Islannin ex-pääministeri Sigmundur Davíð Gunnlaugsson ja entinen ulkoministeri Gunnar Bragi Sveinsson.

Pöytäseurue laukoi muun muassa homofobisia ja misogynistisiä kommentteja, haukkui MeToo-liikettä ja keskusteli harrastamastaan rakenteellisesta korruptiosta. 

Miesten tietämättä baarin asiakas nauhoitti keskustelun. Hän toimitti nauhan islantilaislehti Stundinille. Paljastus on järkyttänyt Islantia, jossa vietetään tällä viikolla itsenäisyyden 100-vuotisjuhlaa.

"Raivohullu ämmä"

Pöytäseurueesta neljä henkilöä kuuluivat Gunnlaugssonin johtamaan keskustapuolueeseen ja kaksi pienpuolue Kansanpuolueeseen. Tapaamisen tarkoituksena oli houkutella Kansanpuolueen edustajia äänestämään keskustapuolueen toivomalla tavalla poliittisia palveluksia vastaan.

Pöytäseurueessa haukuttiin Stundinin mukaan esimerkiksi pienpuoluejohtaja Inga Sælandia "raivohulluksi ämmäksi". Seurue keskusteli myös lukuisista muista naispolitiikoista liittyen heidän viehättävyyteen, älykkyyteen ja henkiseen tasapainoon. 

Sveinsson ja hänen puoluetoverinsa Bergþór Ólason keskustelivat esimerkiksi siitä, kuinka naiskansanedustaja on yrittänyt useaan kertaan "raiskata" heidät. Kyseinen kansanedustaja on myöhemmin kiistänyt väitteet, jonka jälkeen Sveinsson on pahoitellut kommentteja. 

MeToo-liikettä haukuttiin

Seurue myös vitsaili MeToo-liikkeestä. Gunnlaugsson, Sveinsson ja Ólason keskustelevat lisäksi opetusministerin Lilja Alfreðsdóttirin seksuaalisesta vetovoimasta ja suunnittelevat kostoa.

– Kuka v**ttu se akka luulee olevansa? V**ut siitä ämmästä, sanotaan äänitteellä Stundenin mukaan.

Pöytäseurue pilkkasi myös vammaisia. Yksi kansanedustajista alkoi Iceland Monitor -lehden mukaan tekemään hyljemäisiä ääniä, kun pöydässä keskusteltiin kansanedustaja Freyja Haraldsdóttirista, joka kärsii luiden haurautta aiheuttavasta synnynnäisestä sairaudesta. 

Pyytäneet anteeksi

Keskustelussa puhuttiin myös rakenteellisesta korruptiosta. Lisäksi Sveinsson laukoi homofobisen vitsin paikallisesti pop-tähdestä. 

Sveinsson on pyytänyt anteeksi osaa kommenteista, mutta ei aio erota kansanedustajan tehtävästä. Kaikki neljä keskustaoikeistolaisen puolueen kansanedustajaa, Svensson, Gunnlaugsson, Ólason ja ainoana naisena paikalla ollut Anna Kolbrún ovat julkaisseet yhdessä anteeksipyynnön kommenteistaan. 

Entinen pääministeri Gunnlausgsson on ryvettynyt jo aiemmin Panaman paperit -kohuun liittyen. Hän erosi skandaalin takia pääministerin toimesta, perusti sittemmin keskustapuolueen ja tuli valituksi uudestaan parlamenttiin.

Gunnlausgssonia ja Sveinssonia on aiemmin kehuttu naisten oikeuksien edistämisestä. He molemmat ovat tukeneet esimerkiksi YK:n alaista He for She -kampanjaa. 

Tapauksesta kertoi ensimmäisenä Suomessa Helsingin Sanomat.

Juttua korjattu 3.12. kello 20.36: Korjattu tietoa keskustelun nauhoittajasta. Muutettu muodosta "mies" muotoon "asiakas".

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja