Mies hakkasi pihalleen karanneen koiran hengiltä rautatangolla Kajaanissa – vaati itse omistajilta korvauksia

Mies hakkasi pihalleen karanneen koiran kuoliaaksi, mielestään suojellakseen koiraansa ja itseään. Mies sai teosta sakot.

Tapaus sattui toissavuoden maaliskuussa Kajaanissa. Isokokoinen amerikanakita -rotuinen koira oli karannut ja tullut miehen pihaan. Pihalla oli hihnassa kiinni miehen pystykorva, jonka kimppuun pihaan tullut koira oli jollain tavalla mennyt.

Koiran haltija ei saanut koiraa hallintaan, joten mies oli tullut ja lyönyt eläintä harjanvarrella tai rautatangolla selkään. Koira oli tämän seurauksena jättänyt miehen koiran rauhaan ja kääntynyt sen sijaan kohti miestä.

Löi koiran kuoliaaksi

Mies oli kertomansa mukaan tämän jälkeen puolustautunut lyömällä koiraa päähän, minkä seurauksena se oli valahtanut maahan. Tämän jälkeen mies oli lopettanut koiran lyömällä sitä lisää, koska ei kertomansa mukaan halunnut sen kärsivän.

Koiralle oli tullut verisiä ruhjeita, voimakasta turvotusta ja murtumat vasempaan poskiluuhun ja kuononselkään. Koira kuoli vammoihinsa.

Vaati korvausta menetyistä hirvenlihoista

Mies kertoi puolustaneensa itseään ja omaa koiraansa, eikä ollut kertomansa mukaan tahallaan tappanut koiraa. Kyseinen koira oli hänen kertomansa mukaan karannut pihalle useamman kerran ja oli huomattavasti hänen koiraansa suurempi.

Rikosten kiistämisen lisäksi mies vaati tapetun koiran omistajilta korvauksia uudesta koirasta ja menetetystä hirvenlihasta, koska hänen mukaansa hänen oma koiransa oli tapauksen johdosta tullut araksi eikä soveltunut enää metsästyskoiraksi. Koiraa ei oltu tuomion mukaan tilanteessa purtu eikä sillä muutenkaan ollut vakavia vammoja.

Sai sakot, mutta korvaukset puolitettiin

Oikeus katsoi miehen ensimmäisen lyönnin koiran keskivartaloon olleen oikeutettu teko hänen oman koiransa puolustamiseksi. Sen sijaan koiran käännyttyä tehdyt iskut sen päähän eivät olleet oikeuden mukaan puolustettavia, sillä oikeuden mukaan mies olisi voinut tilanteessa toimia toisinkin.

Vuonna 1958 syntynyt mies tuomittiin eläinsuojelurikoksesta ja vahingonkorvauksesta 55 päiväsakon rangaistukseen, joka tämän tuloilla tarkoitti 990 euron seuraamusta.

Mies määrättiin myös korvaamaan yli 10-vuotiaan koiran arvo 2200 euroa sekä eläinlääkäri- ja tuhkauskulut. Oikeus kuitenkin katsoi, että koska koiran karkaaminen miehen pihaan oli sen haltijan vastuulla, eikä tämä itse ollut saanut suurikokoista eläintä hallintaansa, puolitettiin miehen maksettavaksi tulevat korvaukset noin 1300 euroon.

Miehen vaatimuksia korvauksen saamisesta oikeus ei ottanut tutkittavakseen.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja