Mielikuvitukselliset lahjalistat

Kun lahjalistakäytäntö rantautui Suomeen, sitä pidettiin alussa hiukan epähienona tapana kertoa toiveistaan. Perinteisesti oli lahjaideoita oli urkittu vaivihkaa lähisukulaisilta: mitä ne nyt tarvitsisivat, kerääkö se Maija jotakin sarjaa, onko niillä jo kunnon matkalaukku...?

Ensin listoja oli suurimmissa tavarataloissa ja ne olivat konkreettisia paperiarkkeja, joihin "varattu" tavara merkittiin käsin. Sittemmin listoja otettiin käyttöön yhä useammissa kaupoissa ja kauppaketjuissa.

Pikkuhiljaa ajatus lahjatoivomusten julkisesta esillepanosta saavutti yhä useampien hyväksynnän. Ne jotka olivat kokeilleet listan käyttöä, kehuivat sitä, miten mukavaa onkaan voida antaa lahja, jolla on varmasti käyttöä. Eikä hääpari ainakaan saanut kuutta silitysrautaa!

Näennäisesti loputon

Myös Internetin mahdollisuudet ajantasaisen listan ylläpidossa oivallettiin nopeasti. Uusissa sovelluksissa hääpari pystyi itse päivittämään listaansa, jos jotakin oli unohtunut tai väri haluttiinkin vaihtaa toiseksi. Hää- ja etikettisivustoilla alkoi olla omia listavalikkojaan, joten listojen käyttö ei ollut enää sidottu edes vain yhden tavaratalon valikoimiin.

Lahjalistaa pääsee yleensä tutkimaan kirjoittamalla hääparin nimet ja hääpäivän niille varattuihin kohtiin. Toiset sivustot edellyttävät myös hääparilta saapuvan salasanan käyttöä., sillä uteliaisuus ajaisi monet vain tutkimaan ja päivittelemään puolitutun hääparin tai julkkiksen valintoja.

Kun lahjalista täyttää näyttösivun toisensa perästä, toivojat saattavat vaikuttaa hiukan kyltymättömiltä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että lahjatoiveiden listaamisen tarkoitus ei suinkaan ole saada kaikkia mainittuja tavaroita vaan antaa vierasjoukolle vaihtoehtoja varmasti tervetulleen häälahjan hankintaan. Kun häävieraita voi olla parisataa, yksittäiset paketit tekisivät muutenkin melko lailla samankorkuisen pinon.

Jalometalleista jokapäiväisiin tarpeisiin

Monissa listoissa on mukana hääparin kirjoittama tervehdysteksti sukulaisille ja ystäville, mikä on omiaan tekemään listasta henkilökohtaisen ja pehmentää hieman "koneistuksen" vaikutusta.

Useimmiten toiset selailijat eivät näe, kuka tavaran on varannut ostettavakseen, joten kenenkään lahjanostajan ei tarvitse miettiä toisten reaktioita hänen hankintansa hintatasoon.

Mitä lahjalista voi sitten sisältää? Monipuolisimmat voivat kattaa tuhansia vaihtoehtoja maan ja taivaan välillä. Internet on murtanut raja-aitoja: hankintoja voidaan tehdä yhtä hyvin koti- kuin ulkomailtakin, eikä toimitusaikakaan ole pitkä.

Mikään ei myöskään periaatteessa estä avaamasta vaikka kuinka monta listaa eri puolille maata ja maailmaa.

Lahjalistat voivat kattaa antiikki-, kulta- ja hopeaesineitä siinä missä timanttejakin. Toisaalta samassa listassa voi esiintyä myös yksinkertaisia alle kymmenen euroa maksavia tarve-esineitä. On yleisluontoisia ja esimerkiksi matkustamiseen erikoistuneita listoja, joihin voi merkitä kaiken mahdollisen varvassandaaleista aina viiden tähden Mauritiuksen all-inclusive-luksuslomaan.

Tarpeeksi pieniä paloja

Lopuksi vinkki, jolla viisaan listanlaatijan vieraat välttävät monta mielipahaa: kirjatkaa listalle tarpeeksi monta samaan sarjaan kuuluvaa pikkulahjaa, joita lahjanostajat voivat sitten varata nimiinsä yhden kappaleen tai useampia kappaleita.

Muuten käy helposti niin, että viimeisinä ehtineille on enää tarjolla vain todella hintavia ostoksia, joihin heillä ei välttämättä ole varaa. Sen sijaan esimerkiksi kappaleittain myytävät juomalasit ja vastaavat tavarat voi merkitä useaksi kahden kappaleen paketiksi, jolloin halvemmassa päässäkin on valinnanvaraa loppuun asti ja yksiköitä voi myös yhdistellä, mikäli haluaa antaa esimerkiksi neljä tai kuusi lasia.

Teksti: Hanna Myllys
Kuvat: futureimagebank.com

Lue myös:

    Uusimmat