Mielenosoituksia Irakin sodan vuosipäivänä

Irakin sotaa ja miehitystä on protestoitu tänään eri puolilla maailmaa. Myös Suomessa on osoitettu mieltä sotaa vastaan. Tänään on kulunut tasan vuosi siitä, kun Yhdysvaltain johtama liittouma hyökkäsi Irakiin.

Kymmeniätuhansia ihmisiä on osallistunut Irakin sodan ja miehityksen vastaisiin mielenosoituksiin eri puolilla maailmaa. Tänään on kulunut vuosi siitä, kun Yhdysvaltain johtaman liittoutuma aloitti hyökkäyksen Irakiin. Mielenosoituksissa vaadittiin liittoutuman maita vetämään joukkonsa pois Irakista. Mielenosoituksiin osallistui kuitenkin paljon vähemmän ihmisiä kuin ennen sotaa järjestettyihin suurmielenosoituksiin.

Lontoossa mielenosoittajia oli noin 25 000. Kaksi mielenosoittajaa onnistui kiipeämään parlamenttitalon lähellä olevaan Big Ben -kellotorniin, missä he levittivät näkösälle iskulausejulisteen "On totuuden aika". -Haluamme lähettää selkeän viestin Tony Blairille, että me ja Britannian kansalaiset ovat kyllästyneet puolinaisiin totuuksiin ja välttelyihin Irakista, sanoi Stephen Tindale, joka on Big Ben -tempauksen järjestäneen Greenpeace-järjestön johtaja.

Tuhannet mielenosoittajat kantoivat Lontoossa julisteita, joissa Blair ja Yhdysvaltain presidentti George W. Bush oli kuvattu etsintäkuulutetuiksi. Muissa iskulauseissa kehotettiin muun muassa Make tea, not war (Valmistakaa teetä eikä sotaa).

Roomassa järjestäjät uskoivat noin 200 000 ihmisen osallistuvan Irak-mielenosoitukseen, johon 1500 bussia ja 12 erikoisjunaa oli tuomassa osanottajia muualta Italiasta. Saksassa mielenosoituksia oli noin 70 kaupungissa. Berliinissä mielenosoitukseen saapui noin 1500 ihmistä. ""Hyvää yksivuotissyntymäpäivää, joukkomurha" toivotettiin yhdessä mielenosoittajien julisteessa. Ateenassa noin 10 000 ihmistä kerääntyi mielenosoitusmarssille, joka suuntautui kohden Yhdysvaltain suurlähetystöä. Japanin pääkaupungissa Tokiossa mielenosoittajia oli arviolta 30 000.

Australiassa noin 2000 ihmistä marssi Sydneyssä ja 3000 Melbournessa. Mielenosoittajat arvostelivat myös pääministeri John Howardin hallituksen vahvoja siteitä Yhdysvaltain kanssa. Australian hallitus on viime aikoina vakuuttanut sitoumustaan auttaa Irakissa ja puolustanut päätöstään lähettää 2000 australialaissotilasta mukaan miehitykseen.

Myös Suomessa marssittu

Sotaa ja miehitystä vastaan osoitettiin mieltä eri paikkakunnilla Suomessakin. Helsingissä marssille lähti iltapäivällä poliisin arvion mukaan noin 650 mielenosoittajaa. Pääkaupungin lisäksi marsseja järjestettiin Tampereella, Jyväskylässä, Kuopiossa, Vaasassa ja Oulussa.

Mielenilmausten takana oli kansalaisjärjestöjen Pysäyttäkää sota -verkosto, joka koostuu Ei iskua Irakiin -verkoston aktiiveista. Aiemmin viikolla Pysäyttäkää sota -verkosto luovutti myös kirjallisen vetoomuksen pääministeri Matti Vanhaselle ja ulkoministeri Erkki Tuomiojalle. Irakin lisäksi vetoomuksessa viitattiin tilanteisiin Tshetsheniassa sekä miehitetyillä palestiinalaisalueilla. Pysäyttäkää sota -verkostossa ovat mukana muun muassa Suomen Rauhanpuolustajat, Maan Ystävät ja Attac.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 20.03.2004)

Lue myös:

    Uusimmat