Miehelle yli 11 vuoden tuomio: Houkutteli teinit järkyttävien tekojen uhriksi – alisti, sitoi ja kuvasi salaa

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on antanut pitkän tuomion isossa hyväksikäyttöjutussa. Mies tuomittiin yli 11 vuodeksi vankeuteen useisiin lapsiin kohdistuneista kovista rikoksista.

Rikosnimikkeinä oli muun muassa törkeä lapsenraiskaus, neljä törkeää lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöä, perusmuotoinen lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttö sekä seksuaalipalvelujen ostaminen nuorelta.

Käräjäoikeuden ratkaisu on suurilta osin määrätty salaiseksi, mutta asiasta on laadittu julkinen seloste. Sen mukaan miehen tekojen kohteena on ollut kuusi 13-16-vuotiasta lasta, ja yksi uhreista on ollut lievästi tai keskivaikeasti kehitysvammainen.

Mies oli käräjäoikeuden mukaan luonut yhteyden lapsiin sosiaalisessa mediassa. Tuomion mukaan hän oli houkutellut lapsia rahalla tai alkoholilla. Hän oli saanut asianomistajia lähettämään intiimejä kuvia ja videoita ja toimittanut osalle myös seksivälineitä käytettäväksi kuvissa ja videoissa.

Uhreista neljä mies oli saanut houkuteltua joko yhteen tai useampaan tapaamiseen, jossa hän oli ollut sukupuoliyhteydessä näiden kanssa. Näihin tekoihin on tuomion perusteella liittynyt rajuja yksityiskohtia, kuten alistamista, sitomista, pään peittämistä hupulla ja piiskaamista.

Mies oli tuomion mukaan myös kuvannut tekojaan matkapuhelimellaan uhrien tietämättä. Lisäksi miehen hallusta löydettiin suuri määrä muuta sukupuolisiveellisyyttä loukkaavaa lasta esittävää kuvamateriaalia, eli kansan kielellä lapsipornoa.

Käräjäoikeuden mukaan miehen hallusta löydetty materiaali on ollut "pääosin törkeimpään kategoriaan luokiteltavaa". Tämä tarkoittaa käräjäoikeuden mukaan sitä, että kuvissa on näytetty joko raiskauksia, pakottamista tai uhkaamista tai sitten kyse on ollut esimerkiksi eläimeen sekaantumisesta tai pikkulapsista.

Käräjäoikeuden mukaan osa miehen hallussa olleesta laittomasta sisällöstä on ollut hänen sosiaalisen median tileillään. Poliisin kerrotaan tehneen kansainvälisen oikeusapupyynnön aineiston poistamiseksi.

Käräjäoikeus tuomitsi Janne Valtteri Kujalan (entiseltä nimeltään Hannu Kasper Kymén) 11 vuoden ja 3 kuukauden mittaiseen vankeusrangaistukseen.

Mies on tuomittu maksamaan uhreille korvauksia yhteensä 70 300 euroa.

Kokonaisuudessa oli kyse seitsemästä erillisestä asiasta, ja syytteitä oli kaiken kaikkiaan 15.  Käräjäoikeus antoi ratkaisun eilen, joten tuomio ei ole lainvoimainen ja siihen voi yrittää hakea muutosta hovista.

Lue myös:

    Uusimmat