Midnight Chardonnay ja muita outoja etunimiä

Japanissa lapselle ei saa antaa nimeksi "Akuma", koska se merkitsee paholaista. Millaisia nimilakeja muissa maissa on?

Jokainen suomalainen on jossain vaiheessa naureskellut hulvattomille etunimi-sukunimiyhdistelmille. Suomessa omalaatuisen etunimen saaminen on lähes mahdotonta, sillä lapselle ei saa antaa nimeksi nimeä, joka aiheuttaa haittaa tai on loukkaava.

Miestä ei saa nimetä naisen nimellä, eikä naista miehen nimellä. Pätevien syiden, kuten uskonnon vuoksi, käytännöstä voidaan kuitenkin joustaa. Mutta miltä tuntuisi olla etunimeltäsi Legolas tai Nemo?

A, kavereille Albin

Saksassa lapset etunimi ei saa olla tuotteen tai esineen nimi, kertoo mentalfloss.com. Lapselle ei saa antaa nimeä, joka ei kerro lapsen sukupuolta; esimerkiksi Matti ei tästä syystä kelpaa nimeksi. Leffoista tutut nimet Legolas ja Nemo sen sijaan kelpaavat poikien nimiksi.

Ruotsissa lapselle ei saa antaa nimeä, joka on loukkaava, tai jonka käyttäminen on epämukavaa. Eräät vanhemmat ovat yrittäneet kiertää sääntöä nimeämällä lapsensa nimillä A tai Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116. Kumpikin nimi olisi lausuttu "Albin" erikoisesta kirjoitusasusta huolimatta. Nimet eivät saaneet hyväksyntää.

Myöskään Metallica, Superman, Ikea tai Elvis eivät käy nimiksi. Google sen sijaan sopii toiseksi nimeksi.

Tanskassa lapsille on määritelty muutamia tuhansia sallittuja nimiä, joiden joukosta nimen voi valita. Muunlaisiakin nimiä voi ehdottaa, mutta viranomaisten täytyy hyväksyä ne. Muun muassa Anus, Pluto tai Monkey eivät kelpaa nimiksi.

@, hauska tutustua!

Uudessa-Seelannissa lapselle ei saa antaa liian pitkää tai loukkaavaa nimeä. Hylättyihin nimihirviöihin kuuluvat muun muassa Yeah Detroit, Fish and Chips ja Satan. Hyväksyttyjä sen sijaan ovat esimerkiksi Midnight Chardonnay ja Number 16 Bus Shelter. Kenties ei ole loukkaavaa tulla nimetyksi bussikatoksen mukaan.

Kiinassa lapselle saa antaa nimen, jonka voi kirjoittaa tietokoneelle kiinalaisilla kirjoitusmerkeillä. Valitettavasti vain noin 13 000 kaikkiaan 70 000 merkistä voidaan kirjoitta näppäimistöllä. Aina tämäkään ei riitä: eräs pari ei saanut antaa lapselleen nimeksi @, vaikka se löytyykin näppäimistöstä.

MTV3/Helmi

Lähteet: Mentalfloss.com, Genealogia.fi

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat