Metsäpalojen savu voi lisätä koronatartuntojen määrää Yhdysvalloissa – "Ilmansaasteilla ja covid19-tapauksilla on yhteys"

Yhdysvalloissa lääkärit varoittavat, että maassa riehuvat maastopalot saattavat lisätä riskiä sairastua koronavirukseen. Syynä tähän on huono ilmanlaatu, joka voi heikentää vastustuskykyä, kirjoittaa uutiskanava CNN.

– Lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet, että ilman korkealla saastepitoisuudella ja covid19-tapausten yleisyydellä sekä sillä, miten vakavia oireet ovat, on yhteys keskenään, sanoo CNN:n haastattelema Los Angelesin alueen korkea terveysviranomainen Brad Spellberg.

Spellbergin mukaan Yhdysvalloissa, Kiinassa ja Italiassa tehdyt tutkimukset ovat myös osoittaneet, että keuhkokudosten altistuminen ilmansaasteille saattaa lisätä alttiutta virustulehduksille. 

Metsäpalojen aiheuttama savu voi ärsyttää keuhkoja ja aiheuttaa tulehduksen, joka puolestaan voi vaikuttaa ihmisen immuunijärjestelmään, sanoo infektiosairauksiin perehtynyt lääkäri Rekha Murthy losangelesilaisesta Cedars-Sinain sairaalasta. 

– Kun keuhkojen tai hengitysteiden pinta vaurioituu tai tulehtuu, lisääntyy samalla mahdollisuus, että sisään hengitetyt viruspartikkelit tarrautuvat hanakammin keuhkoihin ja aiheuttavat tulehduksen. 

Lue myös:

    Uusimmat