Metla: Metsien terveyden tila tyydyttävä

Suomen metsien kuntoa voidaan Metsäntutkimuslaitoksen (Metla) mukaan pitää tyydyttävänä. Pahimpana uhkana metsien terveydelle pidetään kohonneita ilman otsonipitoisuuksia. Suomen metsien terveydentilan seuranta on osa eurooppalaista ohjelmaa, joka perustuu kansainväliseen ilman epäpuhtauksien kaukokulkeutumista koskevaan sopimukseen.

Suomen metsät ovat tuoreen Metlan raportin mukaan vähemmän harsuuntuneita kuin useimmissa muissa Euroopan maissa. Harsuuntuminen vaivasi Suomen kaikkia puulajeja 1980-luvun jälkipuoliskolla, mutta tällä vuosikymmenellä puiden latvusten kunto on parantunut ja säilynyt viime vuodet vakaana. Metlan mukaan ilman epäpuhtauksien ja puiden latvusten kunnon välillä ei ole koko maata tarkasteltaessa havaittu selvää yhteyttä. Harsuuntumisen arvioidaan johtuvan Suomessa pääasiassa puuston ikääntymisestä sekä epäedullisista ilmasto- ja säätekijöistä. Puu katsotaan harsuuntuneeksi, jos sen neulas- tai lehtikato on yli 20 prosenttia.

Kaasumaisten ilman epäpuhtauksien ja happamoittavaa laskeumaa aiheuttavien aineiden pitoisuudet ovat laskenet viime vuosina päästövähennysten ansiosta. Happamoituminen ei Metlan mukaan enää olekaan yhtä vakava ongelma kuin menneinä vuosina, vaikkakin rikkilaskeuman kriittinen kuormitus ylittyy vielä paikoin. Erityisesti Keski-Euroopan, Pietarin ja Kuolan niemimaan teollisuusalueilta kulkeutuu ajoittain Suomeen ilman epäpuhtauksia suhteellisen korkeina pitoisuuksina.

Viime vuoden kesän sääolot edistivät sienitautien esiintymistä. Männiköissä ja koivikoissa esiintyi paikoin myös laajahkoja hyönteisten aiheuttamia neulas- ja lehvästuloja. Myyrätuhojen painopiste oli vuonna 1998 siirtymässä Itä-Suomesta Pohjois-Suomeen. Hirvien aiheuttamat taimikkotuhot lisääntyivät maan etelä- ja keskiosissa. Tuuletkin ovat aiheuttaneet metsätuhoja. Kuluneena kesänä ilmeni ukkosten yhteydessä paikallisia pyörremyrskyjä eli trombeja, jotka kaatoivat puita mm. Etelä-Savossa.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat