Mainos

Mertaranta: Pärmäkoski noussut maailman TOP3:een – Norja olisi ollut lirissä ilman Björgeniä

3:02

Krista Pärmäkoski on noussut tällä kaudella uudelle tasolle, mistä kolme henkilökohtaista olympiamitalia on rautainen todiste, C Moren maastohiihtoselostaja Antero Mertaranta linjaa. Samalla moni norjalaistähti painii Marit Björgenin takana ongelmissa.

Pärmäkoski päätti Pyeongchangin menestyskisansa hopeaan 30 kilometrin perinteisellä. Aiemmin hän oli jo napannut pronssit yhdistelmäkisasta ja 10 kilometrin vapaan hiihdosta.

– Krista on vahvaa suomalaista peruskalliota – niin kova tuo suoritustaso on tällä hetkellä! Aivan selvää on myös se, että Krista on nostanut tasoaan maailman kolmen parhaan normaalimatkojen hiihtäjän joukkoon Marit Björgenin ja (ruotsalainen) Charlotte Kallan rinnalle.

– Kympin vapaan mitali oli häikäisevä suoritus, ja myös yhdistelmäkisa, vaikka Lahdesta oli jo tullut MM-hopea. Krista on normaalimatkoilla erittäin monipuolinen hiihtäjä. Björgeniin ja Kallaan tekee eron se, että Krista pärjää lisäksi myös sprintissä.

Mertarannan mielestä Pärmäkosken mitalisade osoittaa sen, että suomalaistähti on täydellinen kunnon ajoituksen mestari.

– Mihinkään muuhun johtopäätökseen ei voi tulla. Pohjakunto on kova, ja hän on kestänyt sairastelut kauden aikana.

"Weng oli luokaton"

Sunnuntain päätösmatkan valtiatar oli Björgen, joka otti uransa kahdeksannen olympiakullan ja yhteensä 15. mitalin, molemmat talvikisojen ennätyksiä. Etelä-Koreasta hän otti viisi mitalia yhtä monelta matkalta – 37-vuotiaana!

– Björgen oli taas aivan täydellisessä tikissä juuri silloin kun piti ollakin. Jos on näin kauan pysynyt absoluuttisella huipulla (ensimmäinen olympiamitali jo 2002) ja on kaikkien aikojen mitalirohmu – kaikkien aikojen hiihtäjä, siinä kaikki, Mertaranta kehuu. 

Puhtaat paperit Norjan naisten joukkueesta saivat Björgenin lisäksi vapaan kympin ja viestin voittanut Ragnhild Haga sekä sprinteistä hopean ja pronssi ottanut Maiken Caspersen Falla. Heidi Weng, Ingvild Flugstad Östberg ja Astrid Jacobsen olivat pettymyksiä.

– Puolet petti ja pahasti. Varsinkin Wengin suoritukset olivat aivan luokattomia, Mertaranta arvostelee maailmancupin johtajaa, jonka paras henkilökohtainen sijoitus oli 8:s. 

Mertarannan mielestä on uskomatonta, että Björgen on poikkeuksellisuudestaan huolimatta edelleen Norjan ykköstykki arvokisoissa.

– Weng ja Östberg ovat olleet hyökkäysasemissa monta vuotta, Hagan vahvuudet ovat vapaalla ja Jacobsenilla on ollut ongelmia siviilipuolellakin. Ilman Björgenin menestystä Norjan naishiihto olisi ollut liemessä näissä kisoissa! Pitää muistaa se, että hän pelasti mitalin parisprintistä ja ratkaisi kultamitalin viestistä Hagan kanssa.

Ensi kaudella valta saattaa vaihtua, kun Therese Johaug palaa kilpaladuille dopingpannansa jäljiltä. Johaugin iskukyky on kuitenkin vielä tässä vaiheessa arvoitus.

– Ei Björgen voi vuosikausia enää vetää tuota laivaa, Mertaranta summaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.